Dagbog - Kuld Ivory 2019

20.10.
Duddi lægger sig om aftenen nu til at sove under min seng, hvor der er køligere end i hvalpekassen.  Der er ingen fare for, at hun glemmer at fodre vapserne - hun får mælkespænding - og lister lige så stille ind og passer sit arbejde i kassen.
Om aftene kan hun godt finde på at fodre vapserne af og derefter gå ind ved siden af og sove.  Det er, som om hun siger:" Nu har jeg gjort mit - kan I lige passe vapserne, mens jeg sover".  Og det gør vi selvfølgelig gerne.

I dag har vi haft besøg af Charlies familie ("mor" og "søster"), der som de eneste får lov til at se hvalpene inden de er 3 uger, fordi de kender hinanden så godt.
Se video:  Video I - 20.10. Nus.

19.10.
De er begge ved at få fine sorte næser, som det er ønskeligt for racen.  

Der sker ikke så meget i hvalpekassen.  De små bruger al deres energi på at spise og sove - og bevæger sig ikke så meget rundt - ikke mere, end det er nødvendigt for at finde maden og blive mætte. De får øjne ved 2-3 ugers alderen.

Jeg er blevet udnævnt til "ledvogter".  Jeg sørger for, at Duddi kan komme ud i haven og lege med de andre - og at hun kan komme ind til sine vapser igen - uden at en af de andre slipper med ud i køkkenet.  Jeg har efterhånden fået øvelse i denne manøvre.

De andre er ret ligeglade med Duddi for tiden.  De er højløbske og har nok at gøre med at servicere hinanden - og "gøre sig til" overfor naboens lille hanhund.

18.10.
Hvid har nu også fordoblet sin fødselsvægt.

Vapsernes klør er meget spidse og skarpe og generer Duddi, når de dier.  De har derfor fået klippet klør for 1. gang.  Det er nogle livlige krabater, men det lykkedes da.

Jeg er nu sikker på, at Duddi selv kan klare at passe de små om natten, så jeg er rykket tilbage til mit kølige soveværelse. 

Jeg lufter Duddi ved midnats-tid.  Henrik lufter dem alle om morgenen.  Det fungerer godt.

Jeg har lagt et par små video-klip ind.

17.10.
Så er vapserne blevet en uge gamle.  En tommelfingerregel siger, at de så skal have fordoblet deres vægt - og det har frk. RØD lige netop nået.  Frk. HVID mangler endnu lidt, men hun var også større ved fødslen - så går det tit lidt langsommere.  Vægtene er indført på fanen "Data".  Der kommer portrætbilleder senere i dag - og der kommer lidt billeder under "Fotos".

Fødselsvægten betyder ikke så meget for vægten på de voksne hunde.  Den er genetisk bestemt.  Frk HVID vejede ved fødslen f.eks en del mere end vores store Diva, men det udjævner sig stille og roligt.

Henrik kan nu gå tur med alle de voksne samtidig uden større problemer. Duddi kan også være i haven sammen med de andre, hvis det sker langt væk fra indgangen til hendes hvalpe.

I løbet af dagen ligger Duddi nu ofte på gulvet foran kassen og hviler sig/sover - og vogter.  Om natten sover hun i kassen sammen med de små, så de nemt kan få en mælketår.

16.10.
Duddi "graver" i hvalpekassen, så tæppet kommer til at ligge "hulter til bulter" med store folder - efterladende bare pletter, hvor der kun er aviser.  Hun graver folder - og jeg glatter ud - hun graver folder - og jeg glatter ....  Hvalpene er ligeglade med, hvad de ligger på.  Som regel ligger de på de bare aviser helt ud til en af siderne, når jeg kigger til dem om morgenen.

Vi har prøvet at lokke Duddi med på en samlet lille morgentur - men DET ville hun ihvertfald ikke.  Hun skulle hjem til hvalpene igen, så hurtigt som muligt.

15.10.
Vinduespudseren var forbi her til morgen.  Det udløste en ret vred gøen fra Duddi, der syntes han kom lidt for tæt på.

Bagefter skulle haven tjekkes for fremmede lugte af de andre hunde - og Duddi insisterede på at komme med ud.  Henrik strøede lidt guffer ud over græsset for at aflede dem lidt fra hinanden.  De fik alle hilst på hinanden.  Duddi lugter jo af hvalpe - og det skal de andre vænne sig til. Jo hurtigere, de kan være sammen - jo bedre.  Det bliver meget nemmere for os, når Duddi føler sig tryg ved de andre.  Det var ihvertfald en god start.

Hvalpene ligger tit for sig selv.  Der er gulvvarme, så de behøver ikke klumpe sig sammen for at holde varmen.

14.10.
Livet går stille og fredeligt i hvalpekassen.  Vapserne spiser - og sover - og spiser - og sover og....

Duddi tager det meget afslappet, når de andre går forbi ude på terrassen - men hvis de stiller sig op og kigger ind, bliver hun sur.  Hun hvæser og syder og sprutter.  Hun vil have sit privatliv i fred.  (Det er nu hende selv, der er kommet til at trække gardinet til side, når hun gerne vil se ud.)

Det er det samme, når vi går tur.  Fremmede hunde skal ikke komme for tæt på - dem gør hun ad.  Hun er en god, forsvarende mor (selv om hendes hvalpe ligger trygt og sikkert indenfor).

Det går nu bedre med at gå i haven om aftenen og natten.  Duddi kradser på ruden, bliver lukket ud, kradser på ruden udefra og bliver lukket ind igen.  Jeg når næsten ikke at vågne helt op - perfekt.

13.10.
Vapserne er ret mobile.  De er faktisk oppe på alle 4 ben, selv om maven stadig godt kan støtte lidt mod underlaget.  De plejer at "svømme" i den alder, så de virker ret fremmelige.

Duddi er på skånekost, fordi hun har dårlig mave.  Det har de nybagte mødre altid.  Det er nok "desserten" fra fødslen - moderkage - der laver ravage i maven.  
Jeg koger en kyllingefilet godt mør og bruger kogevandet til at koge ris i (helt udkogt).  Risene lugter og smager af kylling og kødet blender jeg og drysser over.  Det er godt for maven og de elsker det.
Der er kommet en ny tygge-tablet, Canikur, som vi også lige prøver.

12.10.
Natten var en gentagelse af forrige nat.  Forholdsvis stille og rolig.
Hvalpene bliver vejet morgen og aften og de tager pænt på.
RØD, der er den mindste, har taget mest på.  Det er som om, hun skal indhente noget.

Jeg har indsat en ny fane "Kuld I - Data", hvor vægtene bliver skrevet på hver torsdag - sammen med et portrætbillede.

Dudi er nu igen slank og smuk.  Hun vejer kun ½ kg mere end før parringen - og her vejer mælken også lidt til.

Der er lagt billeder ind på "Kuld I - Fotos" - og en enkelt lille video på "Video - I Fødselsdag".

11.10.
Duddi og hvalpene har sovet fint i nat.  Jeg er blevet vækket et par gange af nogle piv fra en sulten hvalp, der ikke kunne finde sin mor.  Den blev lige lagt til og så var der igen ro i lejren.
Duddi er også blevet luftet et par gange i løbet af natten.  Hun er ikke meget for at forlade sine vapser, så jeg kan ikke bare lukke hende ud i haven - hun vil simpelthen ikke ud.  Men med line på, går det fint.

Vi startede dagen med en tur til dyrlægen, der kunne konstatere, at både mor og børn har det godt.  Hjertelyden var fin hos de små.

10.10.2019
Kuld I's fødselsdag

10.10.19 - Fødsel
Duddi har møvet rundt hele natten.  Hun har slet ikke kunnet finde hvile her i opblokningsperioden - og det har jeg så heller ikke.  Vi har været ude på småture 3 gange i nattens løb - hun har intet spist de sidste mange timer.  Temp. er stadig 36,8 her midt på dagen.  Udover at Duddi er rastløs, tager hun det roligt - vi må bare ikke gå fra hende - vi skal være, hvor hun kan se os.

Ved 13-tiden fik hun de første svage veer og alt så normalt ud.
Kl. 16:36 blev den første hvalp født - en normal fødsel med hovedet først - en fin tæve.
D
erefter blev det noget dramatisk, da den næste hvalp - en ordentlig kleppert - lå forkert og desværre ikke var i live ved fødslen.
Den tredie, nok en tøs, blev født normalt med hovedet først.

Herefter lagde Duddi sig afslappet til at sove, efter at have nusset sine piger.  Der var ikke tegn på, at hun forventede, at der kom flere hvalpe. 

Vi er selvfølgelig forfærdelig ked af, at vi har mistet en hvalp, og også at vi ikke fik det forventede antal hvalpe, og dermed har måttet skuffe nogle af dem, der stod på vores liste.  Men vi er ikke herre over naturen og må glæde os over, at det trods alt gik godt med de to tøser.

(De 4 normaltstore hvalpe, som vægtstigningen indikerede - blev til 3 vægtmæssigt store hvalpe, der hver især ovenikøbet var omgivet af en meget stor væskemængde.  Så ja, vægten snød os.  Det er første gang, det er sket for os - og vi har i alt fået 30 hvalpe!)

 

9.10.19
Temperaturen er nu faldet til 37,1 morgen og 36,8 aften.  Fødslen er nært forestående (indenfor et døgn).

Vægt:        8,09 kg
Livvidde:      45 cm  (54 cm på det tykkeste sted)

Tommelfingerreglen her til sidst siger en vægtstigning på 500 g/hvalp.  Dvs at Duddi skulle gemme på 4 hvalpe.

8.10.19
Duddi holder godt øje med, hvor vi er.  Når vi ser på hende, starter "propellen" - halen går ivrigt.  Hun er meget kontaktsøgende og finder sig villigt i at få taget temperatur.  Hun er så sød og tålmodig.  I går lå hun det meste af dagen midt på græsplænen og holdt øje med, at vi malede udhus.

Hendes appetit er stor, og hun kommer og beder om mad i god tid før spisetid - men hun får ikke mere end det, vi har vejet af til hende.  Hun får dog, som hun plejer, LIDT guffer indimellem. 
Ventetiden føles lang - for alle parter. 

5.10.19
Duddi er begyndt at "slå sig lidt i tøjret", når vi skal gå aftentur.  Hun gemmer sig, når hun skal have sele på.  Vi kalder - der kommer ingen Duddi.  Så vi leder og finder hende, som sædvanlig, under en af sengene.  

Hun skal ikke ud på de lange ture mere, men småture og en aften-tissetur er nødvendig og godt for hende!
Hun er blevet lidt bred over lænden og bevæger sig lidt mere adstadigt - lige indtil hun "glemmer" det og futter omkring som hun plejer.
Selv om hun ofte søger afsides for at hvile sig, holder hun alligel et vågent øje med, hvad der sker omkring hende.

Vægt:          7,86 kg
Livvidde:        43 cm

3.10.19
Duddi er blevet lidt rastløs.  Hun tøffer rundt i hælene på os og lader os aldrig ude af syne.  Jeg er begyndt at smide lidt guffer ind i fødekassen, når de andre ikke er til stede, så hun stille og roligt kan nyde lidt ekstra uden indblanding - og vænne sig endnu mere til fødekassen, som gerne skulle føles som et godt sted at være.
Hun får nu taget temperatur morgen og aften, så hun også vænner sig til det.
Når temperaturen kommer under 37 grader - og bliver der - er der max et døgn til fødsel.
Men ro på! Der er endnu små 2 uger til fødsel.

30.9.19
Der er fint "gang" i Duddis mave.  De små rumsterer derinde.  Duddi virker noget træt - og måske uforstående.  Hun kan vist ikke rigtig finde ud af, hvad der sker med hende.  Hun spiser og drikker som hun skal og går stadig med på tur. 

Diva tjekker hende jævnligt - snuser til/"dutter" på hendes mave.  Det er dejligt at se, at hun stadig føler omsorg for sin datter, nu hun skal til at være mormor.

Mål og vægt følger skemaet.

Vægt:        7,68 kg
Livvidde:   41,5 cm

29.9.19
Kuldets stamtavle er sat ind.  Indavlskoefficienten ved 3 generationer = 0

28.9.19
De "gamle" har gennemsnust fødekassen og det tæppe, der er lagt i bunden.  Selv om det er vasket mange gange, er der garanteret en svag duft af hvalpe tilbage.  Jeg har skåret et nyt tæppe til og alle hundene har tjekket, at jeg gjorde det rigtigt.  Det var lagt ud på gulvet - og det kunne de jo ikke stå for - alle skulle prøve at gå på det, og havde snuden helt nede, hvor jeg klippede tæppet.

27.9.19
Vi har sat fødekassen op i dag, så Duddi har god tid til at vænne sig til den.  Samtidig får hun et fristed, hvor de andre ikke må opholde sig.

26.9.19
Da Duddi fik sit mellemmåltid i dag, ville hun ikke lade mig tage skålen bagefter.  Hun var mere sulten, så hun trådte ned i skålen - og holdt fast, så jeg måtte lokke hende til at slippe.

Hun bliver mere og mere insisterende, når hun henvender sig til os.  Vi SKAL koncentrere os om hende med nus og kæl - og hvis der falder lidt mad af, ville det jo være rigtig godt.  Vi kræser lidt for hende med ostebidder, som hun elsker (masser af protein) - og lige pt. fiskefrikadeller.  Hendes madskål bliver slikket HELT, HELT ren for de sidste duftmolekyler efter hvert måltid. 
Det er jo helt fint for Duddi, men de andre får jo også lidt ekstra, så de skal nok på slankekur bagefter.

22.9.19 Duddi og hendes mor Diva har fundet den plads i skyggen, vi har lavet til dem. De ligner hinanden utroligt meget.

24.9.19
Duddi trives og har det godt.  De små vapser er nu omkring 5 cm og rumsterer lystigt rundt i Duddis mave.  Når hun står stille, kan man være så heldig at kunne mærke deres, endnu ganske svage, bevægelser.  Det er endnu for tidligt at se foster-bevægelser - også svært med al den pels.

Duddi føler sig meget gravid.  Hun kræver ekstra nusning og ekstra søvn.  Hun skal overtales til at få sele på, så vi kan gå tur, men vandrer glad af sted sammen med os andre, når vi først er kommet i gang.

Vægt:       7,36 kg
Livvidde:     41 cm

16.09.19
I går var vi på "jappertur" i Dyrehaven.  I det lidt "grumsede" vejr med tunge regnskyer var der dukket 13 hunde op med deres mennesker.  Det var en frisk tur på ca. 5,5 km, hvor vi var så heldige, at en stor, sort sky lækkede med silende regn lige netop mens vi alle stod i læ ved Eremitageslottet.  Ingen blev våde.

Duddi har, ligesom alle andre gravide, godt af frisk luft og motion og så ud til at nyde turen sammen med sine bo- og artsfæller.
Daisy blev helt rundt på gulvet af glæde, da hun opdagede sin "mand af første ægteskab", Nico, Hun kørte rundt som en propel på ryggen, da hele holdet skulle fotograferes.  Også én af Daisy's og Nico's hvalpe, Asbjørn, var med på turen.  Dejligt gensyn.  En hvalp glemmer aldrig sin "kennelmor".

15.09.19

Der er ingen tvivl om, at Duddi nu er drægtig.  Hun er ca. halvvejs og har taget pænt på og udvidet sig i taljen - noget mere end efter skemaet - så det er spændende at se, hvor mange, der er. 
Man kan nu mærke en "fiks, lille bule" på Dudd's mave, men den er ikke til at se eller fotografere, da Duddi har usædvanlig meget pels på maven (endnu).
Hendes foder bliver nu delt op i 3 portioner, så hun bedre har plads til den lidt øgede mængde.
Hun hviler sig stadig meget, men er fyr og flamme, når vi skal ud og gå.  På camping er hun god til at søge skygge - helst afsides - og indenfor - under bordet.

Vægt:        7,04 kg
Livvidde:      39 cm

10.09.19

Nu er Duddi begyndt at tage lidt på, og udvide sig lidt i taljen.  Hun har haft en længere periode med madlede, så vi har forkælet hende med lidt "topping" på tørkosten.  Da hun er så længe om at komme i gang med spisningen - og spiser rigtig langsomt, får hun maden serveret i bryggerset med lukket dør. så de andre ikke kan genere hende under måltidet.
Hun går ofte afsides og lægger sig til at sove.

Vægt:       6,63 kg
Livvidde:     37 cm

03.09.19

Duddi sover meget, men er meget indladende og kælen i sine vågne perioder.  Hun er meget glad for gæster, der bliver "tvangsindlagt" til at nusse hende.  Hun bliver ved med at indynde sig, så gæsterne automatisk sidder og nusser -  til stor glæde for alle parter.

Næste uge skulle livvidden gerne være øget, så vi er sikre på, at Duddi er drægtig.  Det er lidt vanskeligt at måle nøjagtig med al den pels og halen, der hele tiden lægger sig i vejen, når hun glad logrer med den.

Vi har også været på camping i denne week-end og brombærrene er blevet mere modne.  Duddi udvælger omhyggeligt de store, sorte og søde bær, som hun plukker enkeltvis!

Vægt:       6,33 kg
Livvidde:     36 cm

27.08.19

Vi har været på camping i week-end'en og Duddi synes åbenbart, at hun har trængt til et kosttilskud, for hun gik og plukkede brombær hver gang, det var muligt - og spiste dem med stort velbehag.  Det er ikke noget, vi har lært hende.

Vægt:           6,44 kg
Livvidde:    36,00 cm

18.08.19

Duddi har overvundet sin kvalme og tager godt for sig af madskålen.  Halvdelen af hendes foder er nu erstattet af hvalpefoder, fordi det indeholder mere protein, som er godt for de små ufødte vapser.  Det er også mere kalorierigt, hvorfor vægten er steget lidt.
Det har ingen betydning her i starten.  Duddi tiltusker sig nogle ekstra godbidder.

Vægt:        6,28 kg
Livvidde:   35,0 cm

13.08.19

Duddi har virket meget træt i dag.  Her til aften stod hun og kiggede "fortvivlet" ned i sin fyldte madskål og skulle i første omgang ikke have noget at spise.  Det virker fuldstændig som om hun har fået "morgen-kvalme" (lige som hendes mor Diva havde under sin drægtighed).  Duddi fik med megen møje og efter lang tid gnasket sin tørkost og lidt guffeli-guf-kød i sig - og lagde sig derefter til at sove ved siden af madskålen!

Jo, parringen og de voksende hormoner har taget hårdt på hende, gjort hende forvirret.

10.8.19

Duddi har været på besøg hos Charlie i dag.  De kender hinanden godt, da Charlie er kommet på besøg hos os flere gange.

Duddi blev modtaget med stor glæde af Charlie og de tøffede rundt i hus og have og nussede hinanden.

De varmede op det meste af en time, før de tog sig sammen til at gøre noget ved det - og parre sig.

Hvis alt går planmæssigt, har vi små vapser medio oktober 2019.

Duddi bliver målt i "taljen" (lige foran bagbenene) og vejet hver uge.  Den første måned kan man intet se eller mærke.  Herefter begynder taljemålet som det første at udvide sig - og så er vi sikre på, at der er hvalpe på vej.

Vi scanner ikke vores tæver, da resultatet er meget usikkert - og vi hverken kan gøre fra eller til.  Vi må væbne os med tålmodighed.

Duddi's vægt og mål før parring:   

Vægt:        6,04 kg
Livvidde:     35 cm