Dagbog - Kuld Ivory 2019

13.12.19 Jeg skriver dagbog, mens Chika sover ved mine fødder - ren hygge.

13.12.
Chika blev puttet til at sove i transportkassen og sov til kl 2, hvor hun blev lukket ud i haven.  Ingen uheld indendørs.

Hun blev lagt til at sove igen og jeg hørte intet til hende før ved 7:30-tiden, hvor hun havde skidt.  Ikke inde i sin kasse, men på avisen inde i hvalpekassen!!  Hun havde simpelthen skubbet lynlåsen op og var kommet ud.  Ingen uheld uden for avisen - eller i transportkassen.  Hun havde tisset på den anden avis.

Mor Duddi kommer stadig med lidt af sin egen mad til Chika hver gang, hun får serveret.

Chika går til døren, når jeg bruger ordet "ud".  F.eks. Skal du ud nu?

Chika er ikke bange for så meget, men når alle hundene pludselig stemmer i med en voldsom gøen søger hun beskyttelse i transportkassen.

Det er sidste aften Chika er her.  Hun flytter hjemmefra i morgen formiddag.  Selv om Duddi kan være lidt hård ved Chika, har de hygget sig gevaldigt med at gnaske i hver sin ende af et tøjdyr, så nu har vi endnu et "pelset" stykke legetøj.

Lige nu ligger Chika ved mine fødder, hvor hun er faldet i dyb søvn.  Det er så dejligt at mærke, at sådan et lille pus er fuldstændig tryg, når hun ligger op ad én.  Jeg vil komme til at savne hende.  Det er altid lidt svært at sige farvel til hvalpene - specielt til den sidste.  Her bliver så tomt bagefter.

12.12.
Så er kuldet blevet 9 uger. Chikas vægt og foto er kommet på data-siden,og der er sat lidt billeder ind på fotos-siden.

Chika hygger sig med os og vore dagligdags sysler.  Hun tøffer i hælene på os, når vi tømmer opvaskeren, hun følger med ud på toilettet, hun holder altid et vågent øje med, hvor vi befinder os.

Jeg har taget en plastickurv ind, som Chika har brugt noget tid på at undersøge.  Hun ligger på tæppet i kurven og tygger på en hjortetak. Pludselig gøede hun helt ulykkelig - hendes hjortetak havde forvildet sig ind under tæppet - og hun kunne ikke finde den.  Hun blev så glad, da hun fik hjælp.

Når jeg sætter mig, er det helt sikkert, at Chika lægger sig under min stol - og falder i søvn - eller lægger sig oven på mine fødder, når jeg står stille og kigger TV.  Selv om hun ser ud til at sove dybt, registrerer hun, at jeg rejser mig og går et andet sted hen.  Straks er hun på dubberne og følger med for at se, hvad jeg nu laver.

Hun er en rigtig lille hygge-hund.

11.12.
Det dur ikke med at lade Chika sove i en papkasse med høje sider, som vi med fordel har gjort i starten med vores Donna.  Chika er af en anden støbning og vil ikke acceptere at være lukket inde i en kasse.  Så vi gjorde som sædvanlig:  Chika blev luftet.  Jeg gik i seng, og Chika lagde sig til at sove på et tæppe lige ved siden af mit hovedgærde.  Vi har haft en rolig nat - hun har været ude ved 2-tiden og igen ved 7-tiden, hvor jeg stod op.  Man skal vælge sine kampe med omhu! - og det gælder om, at Chika er tryg!!!

Det er lidt af en udfordring for en lille hvalp her i huset at få ro til sit toiletbesøg.  Lige så snart, jeg har åbnet døren for Chika, vågner de andre op til dåd og går ud i havestuen.  Derfra kan de overskue, hvad der sker og fortælle Henrik og mig, at nu er Chika "sluppet ud".  Det distraherer Chika, så hun ret hurtigt kommer ind igen.

De sidste nætter har det blæst en hel del, så Chika har "skøjtet" hen over vores regnvåde, glatte træterrasse.  Men hun har klaret det fint - er ikke bange.

Udfordringer er til for at overvindes!

10.12.
Chika er meget glad for transportkassen i stof.  Hun har samlet et lager af legetøj derinde og hun tager ofte en lille lur derinde.

Duddi og Chika trækker tov/legetøj sammen.

Vi er startet på den sidste 3-dages ormekur i dag.

Det voksen-foder, Duddi bærer ind til Chika, består af de flade stykker Tholo, men ogsøå af de mere kompakte stykker Olivers.  Hun spiser begge dele med stort velbehag - og hun har ingen problemer med at tygge dem.

9.12.
Så er Chika helt ovenpå igen.  Lidt mere, end hendes mor Duddi kan acceptere.  Hun bed hende i pelsen, så Duddi måtte holde hende nede på ryggen, til hun overgav sig.

Hun prøver stadig at tiltuske sig en mælketår - og får den, hvis Duddi er i humør til det.  Jeg tror nu, det er på det allersidste, hvilket jo også passer fint.

Når der uddeles ostebidder til de store, står Chika i indhegningen og fortæller højlydt, at hun altså også skal have en bid - og det får hun.  Alle hunde elsker ost.

Hun er ikke bange for ret meget, men hun bliver distraheret, når hun er ved at tisse, hvis naboens hund gør, der kommer en larmende bil forbi eller jeg kommer til at sige "dygtig" for tidligt. 
Hun futter glad og gerne frem og tilbage mellem køkken og have, selv om det er helt mørkt. 

Jeg har fundet et lille plastik bide-ben, som hun er meget glad for.

Chika har fået klippet klør for sidste gang hos os.

8.12.
Chika har vænnet sig til at være alene.  Hun tuller stille og fredeligt rundt.  Hun bliver glad, når hun ser sin mor, men ser heller ikke ud til at savne hende, når hun ikke er der.

Vi har bagt julekager hele dagen og Chika er blevet overnusset af vore gæster.  Hun har været sød og indladende over for dem alle.

7.12.
Chika var ked af at være alene i går aftes og kunne ikke falde til ro.  For at vænne hende til at sove i transportburet, satte jeg det ind ved siden af min seng, men hun forsøgte ihærdigt at "desertere".  Jeg måtte lukke lynlåsen i toppen med kun en lille åben sprække, hvor jeg lige kunne få hånden igennem, så jeg kunne nusse hende dernede.

Selv om hun faldt i søvn, varede det ikke så længe, før hun igen var urolig, så efter at have tisset af i haven, redte jeg igen op til mig selv inde på briksen.  Her faldt der ro over lejren.  Chika sov på sin sædvanlige pude til ved 7-tiden, blev lukket ud, fik tisset, kom ind igen og fik besøg af sin mor, der meget omsorgsfuldt puslede om hende.

I formiddag var hun ude i den "store verden" med Henrik, der tog hende på rundtur i hele haven.  Diva var lukket inde, og de andre ignorerede hende, det var rigtig godt.  Det største problem er faktisk, at Chika beder om mælk hos de andre - og DET bryder de sig ikke om.

I løbet af dagen har jeg gået og ordnet småting i køkken og bryggers mens Chika er tullet rundt i hælene på mig.  Hun har været ude i haven rigtig mange gange - døren har i perioder stået på klem (på krog) - og kommet hurtigt ind igen.  Hun kommer med det samme, når vi kalder.  Hun er skvattet om et par gange i køkkenet og er faldet i søvn.  Hun bliver lukket ud, når hun vågner, og så er hun klar igen til at tulle rundt.  Så standser hun lige op og kigger på mig - og så bliver hun nusset - HVER gang.  Det er så hyggeligt.

Transportkassen er sat ind i hendes aflukke - hun har slæbt noget legetøj derind og lige pludselig så jeg, hun var faldet i søvn derinde.

Duddi gider ikke rigtig mere komme på besøg, for hun bliver hver gang shanghajet af Chika, der forlanger mælk og bider sig fast, så Duddi har svært ved at hoppe op på briksen og væk.  En undtagelse er dog hendes vane med at tage tørkost med ind til Chika - det fungerer godt for begge parter.

Duddi er en fantastisk hjælp ifm renligholdelsen af hvalpe-kassen og hvalpe-gård.  Hun tager stadig ALT og er så hurtig, at jeg næsten ikke når at registrere, at Chika har efterladt noget.  Men - vi skal jo lære Chikas signaler bedre at kende, så vi kan lukke hende ud i tide.  Så jeg har været nødt til at frasige mig hendes hjælp.  Fra i aften må Chika sove alene sammen med mig - og Duddi må inviteres, når tidspunktet passer.

6.12.
Så er Amy flyttet hjemmefra.  Det er altid lidt vemodigt at tage afsked med sine hvalpe.  Nu er de LIGE kommet til det stadie, hvor de er så modtagelige for at lære noget - og hvor deres personlighed træder rigtig frem.  
Køreturen hjem gik fint, dog lidt opkast, da de var næsten hjemme.  Hun har undersøgt de nye omgivelser.  Det er lidt spændende, hvordan hun klarer den første nat i sit nye hjem.

Chika er lidt ked af at være alene tilbage - hun piber lidt og kan ikke rigtig falde til ro.  Hun har fået lidt mere plads at røre sig på - og det skulle jo også efterforskes.  Så hun har haft travlt.

Jeg står midt i at lave dej til julekager og havde lige tømt en sukkerpose.  Den blev lige krammet sammen til en kugle, som Chika brugte meget tid på.  Først var hun bange for den.  Så forsøgte hun at skræmme den med en høj gøen og her til sidst har hun ligget og hygget sig med at bide i den.  Billigt "legetøj" med stor underholdningsværdi.

Duddi tog en mundfuld foder ind i kassen til de små her til aften.  Hun var synligt forvirret over, at hun kun kunne finde én.  Hun ledte efter den anden, opgav, og lagde så foderet på gulvet til Chika.

Chika har ikke spist ret meget i dag.  Først troede jeg, at det var fordi hun savnede én at smaske i takt med, nu når Amy er rejst, men kom så i tanker om, at de havde fået et kraftigt morgenmåltid med noget foder, de var helt vilde med.  Det havde måske taget appetitten.  Til gengæld fik hun en stor mælketår hos Duddi her sen aften.

5.12.
Så er det dagen før Amy flytter hjemmefra.  Hvalpene er allerede blevet 8 uger.  Den sidste tid er gået så stærkt.
Fotos-fanen er blevet opdateret med de nyeste billeder.
Data-fanen har fået de nyeste vægte på - og billeder er også kommet på.

For at Duddi ikke skal få helt "ammehjerne" og "hvalpekuller", har hun fået lov til at tage til træning i dag med Henrik og de andre.  Vejret er mildt, så hun skulle ikke kunne komme til at fryse, selv om hun ikke har meget pels tilbage.

Duddi nød sit frikvarter sammen med alle de andre hunde og da hun kom hjem, havde hun slet ikke behov for at gå ind til sine hvalpe lige med det samme.

Hvalpene har fået voksen-tørkost fra Tholo som godbidder/belønning.  De er meget glade for dem og knaser lystigt. De har svært ved at lokalisere guffen, når man står med den i hånden.  Den skal helst ned og ligge på gulvet.

De små er ved at udvikle et adfærds-mønster, når de skal på toilettet.  De har løbet i fast rutefart mellem køkken og have.  jeg har kaldt dem ind - de er blevet belønnet med en guf, når de er kommet ind - de er blevet lukket ud igen, når de så ud som om de "skulle".  Det har fungeret ganske udmærket.  De kan nu koncentrere sig om at komme af med noget - i stedet for bare at lege - og behøver kortere og kortere tid udendørs.  Det er jeg glad for, for det er faktisk ret koldt at have havedøren stående åben.
Det virker, som om de nu forbinder ordet "ud" med, at de skal i haven - de går ihvertfald til døren.

4.12.
Amy kan godt lide at sove oven på skamlen.  Vi synes, hun ofte ligger lige tæt nok på kanten - og i dag skete det så:  Hun skvattede ned.  Pludselig lå hun på tæppet ved siden af skamlen - stadig i sovestilling - hun sagde ikke noget - blev liggende og sov videre.  Mon hun slet ikke vågnede?

Chika har fundet en af hundenes hjortetakker, som hun har vogtet nidkært over ude i haven, selv om Amy ihærdigt forfølger hende og forsøger at fravriste hende den.

3.12.
Der er sket rigtig meget i dag.  Frostvejr og rim på græsset til morgen og formiddag.  Vapserne hyggede sig gevaldigt med at spurte rundt i græsindhegningen.  De var ude og inde i flere omgange og fik da også afleveret "noget" udendørs.  Hvalpene havde kun fået lidt våde fusser - ellers var de fint tørre.

Så fik de seler på og var ude og køre i bil.  Det var ikke noget problem - de sagde slet ikke noget på vejen - og blev ikke dårlige🙂

Turen gik til dyrlægen, hvor de blev tjekket og vaccineret første gang. Så nu er de ved at være klar til afrejse.  I mellemtiden var det begyndt at regne, så det var nogle våde hunde, der skulle ind og tørres, da vi kom hjem.

Efter at have fået noget at spise, fandt de hver et godt sted at sove - Amy på skamlen og Chika inde i Happy House.  Det tager nok noget tid inden de vågner op til dåd.  Det har været en udmattende dag.

2.12.
Duddi er åbenbart helt selv klar over, at hun ikke mere kan levere mælk nok til sine hvalpe.  Ihvertfald bærer hun hver gang, hun får en skål tørkost sammen med de andre voksne hunde, en mundfuld ind til vapserne.  Hun overvåger, at vapserne spiser, tager selv en enkelt - og går ud og henter ny forsyning til de små.

Vi har været nødt til at lukke hende inde i bryggerset, når hun skal spise.  Jeg har det så dårligt med at måtte nedtone hendes moderinstinkt, men det har været nødvendigt.
Dette har vi ikke oplevet med vore andre kuld - vi oplever og lærer hele tiden noget nyt.

Duddi har også på et tidligere tidspunkt gylpet mad op til de små - også nyt for os.

1.12.
Der bliver hver dag/nat tisset på avisen.  I dag er det første gang, der blev lagt en lille "skiderik" på avisen - Amy er en dygtig pige.  Det vigtigste er, at de forstår, hvad vi vil have dem til - og det arbejder vi på.

Som sædvanlig lå de begge bag "huset" her til formiddag og tog en lur.  Den ene var nysgerrig og skulle lige ud og se, hvad jeg lavede - og hvad skete der så efter ganske kort tid?  Jo, den anden havde mistet sin støtte og væltede ud.  Det så bare så sjovt ud - boing!

Så er hvalpene blevet "døbt"/chippet.  De har officielt fået navne.
Amy tog det i stiv arm, mens Chika var noget mere ømskindet.

30.11.
Udforskningstrangen er stor hos de små.  I dag indtog de Duddis "agility"-bane, da de rendte rundt i køkkenet.  Man skal have et øje på hver finger.  Ledninger kan også være spændende, selv om strømmen er afbrudt og de er trukket ud af stikket.  De fjernes helt, når hvalene er "på fri fod" i køkkenet, så de ikke får dårlige vaner.

Duddi ser nu ud til alvorligt at nedtrappe amningen.  Hun hopper ned til hvalpene, går lidt rundt, mens de forsøger at "knappe" sig på - for derefter bare at forlade dem, uden at give dem en tår.  De virker dybt skuffede, men det plejer at betyde, at de er mere interesserede i tørkosten,

Der er lagt en lille video ind.

29.11.
Hvalpene får 2 skåle tørkost ind 3 gange om dagen.  Hvis de ikke rigtig gider gå i gang med spisningen, strør jeg lidt ud på gulvet - og så kommer de i gang.  De går til og fra, og når de har mistet interessen og jeg har fjernet skålene, går de alligevel i gang med oprydningen og samler resten op.

Det er koldt og blæsende - men tørt.  Solen skinner og de små har været ude i haven sammen med både Duddi og Daisy. 
Det lykkedes dem begge at komme af med en lille tissetår på græsset - og fik megen ros!

Senere var vi på en meget lille gåtur i sele i forhaven.  De er meget ivrige efter at komme af sted.  Døren stod åben og de futtede ind og ud, som de lystede.  Vi andre hang bare i snoren, og lod dem gå den vej, de ville.  Hvis de selv skulle bestemme, var vi ude meget længere tid - men det var koldt!

De går ellers rigtig pænt i snor.  Det lader slet ikke til at genere dem.

28.11.
Hvalpene er i dag blevet 7 uger gamle.
Data-fanen er opdateret med vægte og portrætbilleder.
Foto-fanen har fået et par billeder lagt ind og der er en ny video med dagligdagen.

Duddi er indimellem lidt hård ved vapserne, synes jeg, men det er et led i opdragelsen.  Hun får dem til at overgive sig ved at smide sig om på ryggen.  Det er vigtigt, de kan det, når de f.eks. møder en stor hund.  Langt de fleste hunde reagerer positivt på en overgivelse og lader "det lille kræ" være.

27.11.
De er så ens udseendemæssigt, at vi giver dem forskelligtfarvede halsbånd på, når vi har besøg.

26.11.
Vi har været ude og gå tur med sele på (uden Duddi).  Det gik rigtig fint - de er ved at vænne sig til det - og der er jo en masse spændende ting på vejen, som skal samles op, (blade, små kviste mm.) - og græsset skal der også lige smages på - og der er små vandpytter, der også skal undersøges.

Det tager sin tid at komme fra A til B, fordi vi lokker hvalpene fremad (ikke noget med at hive i snoren).  Men de er nu så tilpas nysgerrige, og de bevæger sig pænt hurtigt - bare ikke altid i den retning, vi havde tænkt.

Efter endt tur bliver de tørret i et håndklæde, før de bliver sat ned til Duddi i indhegningen.  Hun er altid så bekymret, når vi fjerner hendes børn.  Hun undersøger dem grundigt, når de er kommet tilbage.

Når vi er hjemme igen, er hvalpene så trætte?  Falder de omkuld?  Nej, nej, de starter et rask lille slagsmål. 
De får lov til at beholde selerne på et stykke tid, så de vænner sig til dem og ikke klør sig så meget for at få dem af.

25.11
Mor Duddi synes, hendes hvalpe skal lære at spise andet end "babymad".  Hun udvælger et lækkert stort stykke tørkost fra sin skål og tager det med hen i hvalpekassen, hvor hun giver det til en af sine døtre.  De små har ret svært ved at spise disse større bidder, men de prøver ihærdigt.  Duddi ligger og holder øje med dem.

24.11.
Der er ret meget, de to "labaner" kan enes om.  F.eks. mener de, at vinduet i Happy House skal renoveres.  Det er ikke mere moderne med sprosse-vinduer, så "sprosserne" i form af fastsyet brunt bændel, er de gået i gang med at fjerne.

Vejret er stadig ikke rigtig til udeleg - i stedet har de leget i køkkenet. 
De har dog været ude for en kort bemærkning sammen med Duddi, Daisy og Donna - Diva på den anden side af hegnet.  Men selv om Duddi til daglig føler sig helt tryg ved Donna og Daisy er hun alligevel meget på vagt, når det gælder hendes hvalpe.  Det er lidt synd at stresse hende unødigt, så de andre voksne kom hurtigt ind igen.

Duddi er begyndt at lege ret voldsomt med sine børn.  Der er gang i den, når hun giver den gas.  Men efter et stykke tid falder der helt ro over lejren og alle sover sødeligt - hvalpene i indhegningen - og Duddi under min seng.

23.11.
Hvalpene får 2 skåle tørkost ind om morgenen med hver 25 gram.  Der er en lille rest på ca 5 g pr. skål - så de spiser ca. 20 g tørkost hver.  Det hænder, de træder op i skålen og vælter noget ud.  Det, der så ligger på gulvet, bliver omhyggeligt samlet op og spist. 
Det var vist en meget god idé at starte med at strø ud på gulvet, så de er vant til det.

Hvalpene fortsætter med at fjerne aviser fra deres "toilet" og hale dem om bag huset, hvor de samler til bunke.  Jeg har lagt nogle aviser i klemme under hegnet, så de ikke kan fjernes - og dem er der ofte tisset på om morgenen.

22.11.
Selv om det ikke regner, er det stadig alt for vådt for hvalpene at komme ud på græsset i haven.  I stedet har de fået seler på og har gået en  l a n g  tur med Duddi og Henrik (ca. 50 meter - hvor de blev båret hjem).

21.11.
I dag er det 6 uger siden, tøserne blev født.
Data- og foto-fanen er blevet opdateret.  HVID har næsten fået ørerne helt op.

Henrik er til hundetræning med de store, så tøserne har fået lov til at løbe rundt i køkkenet.  Den eneste ulempe ved det er, at de får smag for at komme ud, og derfor "plager".  Nu er de skvattet i søvn i indhegningen, der ligner "Jerusalems ødelæggelse".  Det er stadig utroligt, hvor meget en enkelt avisside kan komme til at fylde, når den bliver splittet ad.  Men det er nemt at rydde op.

De har nogle dejlige, bløde puder at ligge på ved døren.  Nu er nyhedens interesse væk og de foretrækker at grave sig ind bag Happy House, så de ligger på det bare gulv mellem døren og huset.  De har deres egen mening.

Duddi har lige trukket en "tæppeknude" ud gennem indhegningen og var parat til at stikke af med den, indtil jeg sagde, at det var vapsernes.  Hun kiggede lidt og bar den så helt ind i kassen via sin sædvanlige "agility"-vej.  De har altså "noget mellem ørerne" i den race.

De små har fået klippet kløer i dag.  De kan ikke lide at blive holdt fast for længe - men har ikke så meget imod at få klippet klør.  Det gælder altså bare om at få det overstået i en fart.

20.11.
De er som en sæk lopper, når de skal vejes om morgenen.  De forsøger hele tiden at kravle ud af klodskassen, som jeg vejer dem i.

I dag så jeg frk RØD gå afsides og hen til avisen, hvor hun tissede - dygtig pige!
Der er ofte tisset på avisen, men jeg har ikke set, hvem, der gjorde det.

Frk. HVID forsøgte at vælte vandskålen, men det lykkedes selvfølgelig ikke med vores væltesikre model.

Det er altså nogle intelligente hunde, vi har.  Diva forsøger stadig at komme til at sove hos mig om natten.  Her til aften sagde jeg til hende, at hun "skal sove hos Far".  Hun vendte straks om og gik ind til Henrik.  Hun kender ordene "sove" og "Far".

19.11.
De får nu tørkosten om morgenen i 2 små skåle, som de spiser rigtig pænt af.  De bliver stående ved skålen og spiser færdig.

18.11.
Jeg har lagt et par store puder ind til vapserne, nu de foretrækker at sove i indhegningen.  De ligger lunt og godt som prinsessen på ærten og kan kigge ud. Det er også en god balanceøvelse for de små, der skal lære at gå på alle mulige underlag.

Jeg lagde for sjovs skyld lidt tørkost oppe på den store skammel - og det var noget, de kunne lide.  De tog udfordringen op og kravlede op på skamlen - eller
s t r a k t e  sig for at få fat i maden.  De har også fint tjek på at komme ned igen på en værdig måde. 
De har fået tørkost i små skåle.  De "fanger" en enkelt bid ad gangen og løber hen et fredeligt sted og spiser den.

Om dagen har de fået en større, væltesikker vandskål ind.

Renlighedstræningen er så småt begyndt.  De har fået nogle avissider lagt ind og der er allerede resultater - men på nuværende tidspunkt er det mere held end forstand.
Aviser er også sjove at lege med.  De knitrer og larmer, når de bider i dem og krammer dem.  En avis kan komme til at fylde rigtig meget!

HVID har været fræk i dag og bidt sig fast i Duddis ene bagben.  Duddi bliver sur og brummer lidt, men hun bider ikke fra sig - hun er en tålmodig mor.

17.11.
Vi har haft en rolig nat uden larm fra "udbryderne" - nu var de jo ude.  Jeg fjerner pibe-legetøj om natten, både for larmens skyld  og for at de, snart ikke så små hvalpe, ikke skal komme til skade.  Duddi bider hul i tøjdyrene, så "piverten" kan pilles ud - og det gør vapserne!  Der er smådele, som de kan sluge, og som kan være farlige for dem.

16.11.
HVID var så ivrig efter at få mad i går, at hun snublede over sine egne ben og slog en kolbøtte lige ned i maden.  Hun er blevet "pletrenset", og i dag kunne jeg børste og rede hende.  RØD fik også en omgang, og begge så ud til at nyde det - også at blive redt på maven.

Det udstrøede aftensmåltid bliver indtaget liggende! Så dovne har de andre kuld da ikke været, men det er måske fordi der er så meget gang i dem i løbet af dagen.

Ja, så skete det.  De kan nu forcere det andet bræt, så herefter sover de i indhegningen.  De er godt nok fremmelige.  Der sker virkelig noget!🙂

15.11.
De små har været meget ihærdige i dag - og det er lykkedes den ene at klatre op på skamlen.  I går blev den lille, hvide skammel besteget.

Vapserne var ret så livlige, mens vi havde besøg i dag. 
Det nød jeg så godt af her til aften, hvor de var lidt trætte.  Jeg har siddet og pussenusset med dem hver for sig.  De er bare så dejlige.

Duddi sørger rigtig godt for sine børn.  Mælkebaren er meget tit åben, og vapserne finder meget let en god taphane.  De er jo kun to om 8 "udskænkningssteder", så der er rigeligt til dem hver.  Det er nok også derfor, de ikke ligefrem kaster sig over tørkosten.  De spiser pænt af den, men gider ikke rigtig spise mos mere.  Det er det samme mønster som med de forrige kuld.

14.11.
I dag har hvalpene 5 ugers fødselsdag.
Vægte og billeder er sat ind på data-fanen - og billeder på foto-fanen.

Vi starter nu morgenen med at smide en håndfuld tørkost ind til hvalpene, når Duddi har fået sin mad.  Så tuller hun fredeligt rundt mellem vapserne uden at gøre krav på noget mad - hun er stopmæt.  Igen - det har vi aldrig kunnet gøre med de andre kuld.

Men når der er sagt "værsgo" til Duddi med hvalpenes rester, SÅ accepterer hun ikke nogen indblanding fra hvalpenes side. 

13.11.
Tænderne vælter frem hos de små i et hurtigt tempo og det går nu rigtig godt med tørkosten.  De får smidt en håndfuld ind i indhegningen om morgenen, og så går de og "græsser", til der ikke er flere. 

I dag fik de både mos og hele tørkost i madskålen sammen med lidt hvalpemousse i tern - og de spiste pænt af det hele.  Duddi ammer stadig mange gange i døgnet.

Tørkosten er en blanding af Essential og Olivers.  Vapserne trives godt med begge produkter.

Appetitten fejler ikke noget.  Lige så snart maden er sat på gulvet, kommer de futtende og spiser løs.  De går lidt frem og tilbage indtil de er mætte - så begynder de at lege.  De sover rigtig meget.

Da de små var lagt til at sove i kassen her til aften, kom Duddi senere ind og lagde sig til "at sove nat" i Happy House.

12.11.
Duddi er en rigtig god husmor.  Hun holder pænt rent i kassen og hun sørger for, at hendes børn er rene og pæne.  Hun er en god og omsorgsfuld mor, der tager det hele meget mere gelinde end hendes mor Diva gjorde.  Hun trækker legetøj med ind i Happy House til de små. Hun tjekker, at de har det godt - uden at overnurse.  Hun ligger tit afslappet og hygger sig med de små, der kravler rundt på hende, bider hende i pels og ører og trimler rundt.  De små soignerer også hinanden.

Det er første gang, vi har en tæve, der ligger lige ved siden af og ser på, at hendes børn spiser.  De andre havde ikke kunnet holde sig i skindet, men havde forlangt at få hvalpenes mad.  Det har været en rigtig god oplevelse for os.  Duddi har overrasket meget positivt.

11.11.
Mens Henrik var ude og gå med de store, fik vapserne tørkost for første gang.  De snusede til dem, driplede rundt med dem, suttede på dem, spyttede dem ud, tog dem ind igen og fik til sidst slugt dem.  De kan jo ikke rigtig tygge dem, men de bliver jo lidt opløst undervejs.  

Jeg kan ikke holde Duddi fra at spise dem, hvis hun er i indhegningen - og de andre, der står uden for, ved udmærket, hvad der sker. 
Så her er der ikke publikum på.  Så bliver der bare ballade.

Det var så fint vejr ved middagstid, at vi besluttede at lade vapserne prøve at være lidt udendørs.  Og det faldt i rigtig god jord.  Duddi gik i hælene på dem i starten, indtil hun var tryg ved, at de ikke kunne stikke af.  Tante Daisy gik også lige med ud i haven.  De små fik begge en tur ned på græsset - og kunne selv komme op på terrassen igen.  De er ihærdige og har faktisk ret mange kræfter.  Nu sover de trygt indendørs - meget trætte efter de mange nye indtryk.

Der er lagt et par videoer ind.

Bagefter gravede Duddi sig igen ind under terrassen - og måtte hjælpes ud - det lille fjols!  Vi havde lagt trådnet over det første hul - men så gravede hun da bare et nyt ved siden af.  Vi skal nok fylde op med fliser.  Hvorfor hun begynder på det pjat nu, er en gåde.

De små har fået klippet klør for 3. gang - de sagde ikke et kny og lå pænt stille.

10.11.
I dag har vapserne fået deres "Happy House" ind i indhegningen.  Det er blevet grundigt undersøgt af de små - og Duddi har selvfølgelig "gravet" i tæppet.

RØD lagde sig på et tidspunkt ind i huset og faldt i søvn, mens HVID som sædvanlig sov uden for på gulvet.

De har fået smag for at være uden for kassen og gør et farligt vrøvl om morgenen - indtil de bliver lukket ud.

I dag var det RØD, der trak håndklædet af og slæbte det ind under briksen.  Så er indhegningen jo ikke "låst", så vi må begynde at bruge karabinhagerne.

De har begge fået prøvet deres seler i dag - RØD rød sele - og HVID lilla sele.  Det skal jo være pigefarver.  De tog det roligt, fik sig en skraber med selerne på, vågnede op til dåd og forsøgte at kradse selerne af.  Man kan se på deres akrobatiske øvelser, at de nu er i stand til at soignere sig selv - de kan nå.

9.11.
I går aftes så det ud som om Duddi forsøgte at undgå sine moderlige pligter ved at slutte sig til den del af flokken, der fulgte med Henrik til køjs.  Heldigvis holdt Henrik mandtal og opdagede synderen. 

Det viste sig, at Diva havde taget hendes plads under min seng, hvorved Duddi  åbenbart havde følt sig hjemløs og var fulgt med Henrik.

De har alle deres sædvanlige plads om natten, som bliver ændret mens vi har hvalpe og moderen sover hos mig.  Normalt sover Diva hos mig - og hun savner sin plads.

Vapserne har fået nogle små, lette bolde at lege med - og dem slæber de rundt med.

Normalt graver vore hunde ikke i jorden, men i morges gik Duddi rigtig til den og begyndte at grave kælder under vores terrasse.  Bare til advarsel til nye hvalpekøbere, hvis vapserne slægter deres mor på, på dette punkt.

8.11.
Det ser ud, som om der er en forskel i vapsernes væremåde.  RØD går efter spisning og leg altid ind i kassen og sover, mens HVID foretrækker at sove uden for kassen, men meget gerne under skamlen (ingen regel uden undtagelse).  De fleste hunde føler sig trygge ved at have "tag over hovedet". 

Gæster bliver modtaget med stor glæde af Duddi, der føler sig så tryg ved de besøgende, at hun, efter at have hilst og er blevet nusset, lige så stille går ind ved siden af og tager sig en lur under min seng.

Hvid gik i gang med at ommøblere i indhegningen.  Gulvtæppet skulle ihvertfald flyttes, så hun bed og ruskede i tæppet.  Det så Rød, så hun hjalp godt til i den anden ende af tæppet.

De har fået en masse små, spidse tænder, som man tydeligt kan mærke, når man går i indhegningen.  De bider i bukseben og tæer, hvis de kan komme til det.

7.11.
Så er de blevet 4 uger - og halvdelen af tiden hos os er allerede gået.

Data-fanen er opdateret - der er kommet billeder på foto-fanen. 

En af vapserne trak håndklædet over åbningen i hegnet helt til side, så det faldt ned på gulvet.  Duddi var ligeglad, men det var Diva ikke - hun skældte ud.

6.11.
I aftes måtte vi sætte et ekstra bræt i hvalpekassen, så de små ikke stak af i nattens løb.  Når de på et tidspunkt kan klatre over 2 brætter, er vi nødt til at have dem løs i indhegningen, fordi Duddi vil have svært ved at hoppe over 3 brætter.

De har nu begge fundet ud af at drikke vand selv.  Duddi forsøgte igen at stjæle vapsernes vand, men det syntes de små ikke om.  De stillede sig begge op og slog ud efter Duddi med forbenene.

De leger med legetøjet og gemmer sig under eller bag den lille skammel.
De går selvsikre rundt med højt løftede haler.

Efter spisningen gik RØD selv ind i kassen og lagde sig til at sove der. 
HVID lagde sig under skamlen foran døren og skvattede i søvn der.  Da hun vågnede, tullede hun lidt rundt og gik så ind i kassen og lagde sig til at sove arm i arm med sin søster.

5.11.
Når børnefamilien får besøg i indhegningen er de små meget kontaktsøgende.  De elsker at blive nusset - og falder ofte i søvn i armene på én.

De kaster sig ikke over maden, men spiser støt og roligt til de er mætte.  Det betyder, at vi kan nøjes med en lille "dug", da de kun spilder ganske lidt ved siden af tallerkenen - og ikke helt ud på tæppet.

HVID har i dag slæbt rundt på den orange legetøjsand, så den rigtig knitrede.

4.11.
I dag blev maden sat "på bordet" først, hvorefter vapserne blev lukket ud i indhegningen.  Der gik ikke ret lang tid, før de havde snuset sig frem til maden.  De gik til og fra flere gange - vi blandede os ikke - og de spiste en pæn stor portion. 

Vi startede så småt med at lære dem at drikke vand i går.  I dag gik det meget bedre.  Der var dog en lille forhindring, fordi Duddi ikke kunne stå for den lille hvalpeskål med vand.  Så hver gang, hun gik forbi, drak hun lidt af det - jeg fyldte ustandselig op.  Vapserne fik både drukket og taget fodbad.  De hyggede sig.

De små forsøger ihærdigt at kravle over det nederste bræt i kassen.  De hænger i armene, men det er endnu ikke lykkedes for dem at komme over.  Rumpen er for tung.

De er i fuld gang i 10 min. ad gangen - og så skvatter de om og falder i søvn.

3.11.
Menuen er nu tilsat torskerogn, hvilket de små vapser synes er en rigtig god idé.

Se video'en "Spisning".

På nuværende tidspunkt kunne det godt se ud som om frk RØD ligner sin fars familie mest og frk. HVID sin mors familie. Men lad os nu se.  Frk RØD har det samme udtryk som Felix i Donnas første kuld. HVID er (indtil videre) størst.  Det bliver spændende at se, om Rød får en "pudderkvast" til hale som sin far Charlie, og HVID en "vandfaldshale" som sin mor Duddi.

I dag er de begge selv gået ud af kassen, da vi havde fjernet brættet.

RØD har sagt sit første "VUF" - eller det, der ligner.

2.11.
Vi har haft 2 besøg i dag, hvor alle hundene blev forkælet med knus og klap.  Der var et stormende gensyn med vapsernes fars menneskemor og menneskesøster.  De er fuldstændig vilde med hinanden.  Det er så sjovt og dejligt at se.

De små spurtede rundt i indhegningen - fik mad - blev trætte og båret ind i kassen.  Så kom alle de voksne til - til den store kæletur.

1.11.
Duddi ligger nu ofte oppe på briksen, hvor hun har et godt overblik over kassen og vapserne - samt indgangen til køkkenet.

Duddi fik i dag lov til at komme indenfor i indhegningen, mens de små spiste - men hun måtte pænt vente, til de var færdige - så fik hun resterne.  Hun havde virkelig svært ved at se de små spise uden selv at få noget, men hun forsøgte ikke at tage noget (fra dem).

Alternativet var, at hun stod ude i forstuen og ikke kunne følge med i, hvad der skete med hendes vapser - og det udløste en konstant gøen fra hende - indtil hun blev lukket ind.

Duddi er i det hele taget blevet meget mere vagtsom efter hun har fået hvalpe.

Vi har haft besøg af de 2 "adoptiv"-familier i dag.  Duddi var glad for at få besøg og hvalpene blev nusset til den store guldmedalje.
Det var en meget træt hundefamilie, der sagde farvel til gæsterne og lagde sig til at spise, slappe af og sove i kassen.

31.10.
Så er de små blevet 3 uger.  Tiden går så hurtigt.

Der kommer portræt-billeder og vægte på "Data"-siden.

Vapserne er blevet rigtig gode til selv at finde frem til maden.  Duddi ligger og ammer den ene, hvorefter der lyder høje "hyl" fra den anden.  Et øjeblik efter har "hyleren" fundet frem til sin mors mælkebar og begge sutter lystigt.

Normalt sætter jeg hvalpene hen til fadet, når de får fast føde.  I dag startede jeg med at sætte hvalpene ned på tæppet uden for indhegningen - og derefter maden.  Det varede ikke længe, før de små havde snust sig frem til lækkerierne og smaskede løs.

Hvid tog lige en afstikker først uden for tæppet, hvor hun tissede en lille tår på gulvet - hun var SÅ dygtig.🙂

Hjørnetænderne i overmunden er brudt igennem hos dem begge.

30.10
De er nu blevet så store, at de godt kan nå op og få en mælketår, selv om Duddi står op.  De strækker sig - og står på "det sorte af neglene", for at kunne nå.

De er også begyndt at lege sammen.  De rejser sig op og nysser og tumler.  De er ikke så interesseret i det legetøj, de har fået ind i kassen.  Men når jeg aktiverer pibedyrene med raslen eller piv er de der med det samme - og søger efter mad, så hørelsen er der ikke noget i vejen med.  Duddi er ikke begejstret for at der flyder legetøj i kassen, så det bliver mest uden for indhegningen.

Når hvalpene har guffet lidt mos i sig, står Duddi parat til at spise rester - og til at give de små en mælketår - før de alle sover til middag.

29.10.
Når man tager hvalpene op, føles de tunge og faste.  De kigger på én og "øffer" af bar velvære, når man nusser dem.  De er blevet mere bevidste og rigtig dejlige.

I dag har de små fået fast føde for første gang.  Det er pulveriseret tørkost, der er slemmet op med kogende vand, afkølet, og iblandet lidt A38.  Når de "mades" med en finger, slikker de det i sig, tilsyneladende med stort velbehag - og de kunne godt selv gå hen og slikke lidt mad i sig bagefter.  De er faktisk rigtig dygtige.

Som ved de andre kuld står moderen utålmodigt og venter på, at hvalpene har spist op - for resten tilkommer nemlig hende.  Duddi gjorde helt rent bord, da hvalpene var lagt til at sove i kassen.  Men før vapserne kunne sove, skulle de lige slikke hinanden om munden - intet skulle gå til spilde.

28.10.
Vapserne har været ude på et tæppe foran kassen i dag.  De har undersøgt og snuset.  Der har været godt med fart på.  Træt af indtryk blev de efter en 10 min's tid båret ind i kassen igen.  De fandt lynhurtigt et hjørne, hvor de straks lagde sig til at sove.

Når hundene har været på luftetur med Henrik, deler de sig ved hjemkomsten, så Duddi løber direkte ind til sine hvalpe, mens de andre løber i bryggerset for at sikre sig en bid tørkost, hvis jeg skulle have spildt lidt på gulvet - eller gemt det lidt højere oppe.  Det gør jeg indimellem for at styrke deres sporsans.

27.10.
Så har de fået klippet klør for 2. gang.

Vapserne var meget interesseret i åbningen i kassen, så da jeg gik i seng fjernede jeg Daisys vandskål, der står inde i indhegningen.  Hvis de små i løbet af natten skulle forvilde sig ud af kassen, skulle de ihvertfald ikke drukne i vandskålen.

26.10.
Ormekuren skal gives over tre gange, og de har fået sidste gang i dag.
Se video I - ormekur.

Der er kommet meget mere lyd på og de er blevet mere mobile.
Se video I - larm

25.10.
Det er et helt andet syn, der møder en fra kassen nu, hvor begge vapser har fået øjne.  Selv om de ikke kan focusere endnu, er de alligevel mere livlige i kassen - og der er kommet "udtryk" i ansigtet.

Duddi bliver mere og mere afslappet overfor de andre hunde.  Bare lågen er lukket til hendes indhegning - og der ikke står mad fremme - må de andre godt bevæge sig rundt i køkkenet.  Daisy kan sidde på skødet af mig, når jeg benytter PC'en, Diva kan tage en lur under min seng (hvis ikke Duddi ligger der) og Donna kan nusses i forbifarten lige som de plejer-

24.10.
I dag er vapserne blevet 2 uger gamle.

Der er lagt vægte ind på "Data" - og portræt-billeder.  

I går lagde jeg lidt billeder ind under "Fotos" for den forløbne uge.
Billederne er ret ens, så jeg har valgt nogle få ud.

Frk RØD har nu åbnet øjnene, men kan garanteret ikke se ret meget endnu.  Det kræver lidt øvelse at se skarpt.
Frk HVID har endnu kun nogle smalle sprækker.

På portræt-billederne på "Data"-siden, kan man tydeligt se, hvor meget, det betyder for udseendet, at de kan se.

På nuværende tidspunkt har Rød meget temperament.  Hun vrider og vender og snor sig, når hun bliver taget op.  Hvid ligger ganske roligt.

Vores dyrlæge anbefaler ormekur, så den starter vi på i dag.  De små skal have kuren, før vi kan gå over til fast føde.  Det er lidt tidligt, men så er vi frit stillet til at starte, når det passer ind.

23.10.
Her til morgen havde frk RØD 3-doblet sin vægt, som det er ønskeligt, når de er 2 uger (i morgen) - og frk. HVID mangler 5 g, så det bliver nok ved vejningen i aften.

I morges var der lyd på i hvalpekassen, så det kan være, der snart er "hul igennem" - at de kan høre.

Her ved middagstid er der en lille, bitte sprække til RØD's højre øje.  Det glimter som en lille, sort diamant.

Duddi tager det rimeligt roligt, når de andre kigger ind til hende gennem hegnet - men kun, hvis hun ikke har mad stående fremme.  Moderinstinktet fortæller hende, at hun skal forsvare maden, så hun har til de små. 

22.10.
Duddi er forfærdelig vægelsindet.  Hun vil ud til de andre - jeg lukker hende ud - hun vil alligevel hellere være inde hos vapserne - jeg lukker hende ind.  Jo det er godt, jeg har taget den "store ledvogtereksamen".  Men alt i alt er hun meget ude og plejer det sociale liv med sine 4-benede bofæller.  Vel at mærke - uden at forsømme sine børn.

I hvalpekassen går livet sin stille gang.  Der sker ikke så meget - udover at de vokser - og det er jo perfekt.

Duddi er god til selv at administrere indtagelsen af føde, så hver gang skålen er tom, udskifter jeg den med en fyldt skål.  Det betyder, at hun spiser i sit eget tempo - nipper lidt til det - og ikke hugger det i sig.  Døgnmængden er vejet af i forvejen og fordelt i skåle.  Det har jeg ikke prøvet før, men det fungerer perfekt her - måske også fordi Duddi altid har været langsomt-spisende.

21.10.
Endnu har vi ikke hørt så meget til hvalpene.  De ligger mætte og veltilfredse i kassen og bliver passet i hoved og r.. af deres mor.  Frk. RØD kan godt brokke sig, når jeg tager hende op for at veje hende.  Frk. HVID siger aldrig noget.

Selv om Duddi sover under min seng, har hun antennerne ude - og ved den mindste lyd fra hvalpekassen futter hun ind til sine vapser.

Jeg har investeret i et nyt tæppe til hvalpekassen - et, der er lidt mere stift - med gummibagside - mere skridsikkert - så det er sværere for Duddi at "grave folder".  Men det generer altså ikke Duddi.  Hun fortsætter, som hun plejer!  Hun må vel have en mening med det.  Vapserne ligger ofte op ad en fold - så de er også tilfredse - og så kan jeg vel også være det?

Vapserne kan endnu ikke høre.  Når man kigger ind i deres ører, er der helt lukket.  Nogenlunde samtidig med, at de får øjne, kan de også høre - og man kan tydeligt se, at der er hul igennem.  Men de kan fornemme bevægelser/rystelser.  Jeg prøvede i går at kradse lidt i underlaget for at tiltrække mig lidt opmærksomhed - og det forunderlige skete, at en af de små stille og roligt krabbede sig hen imod mig (og kradseriet).  Det har jeg aldrig oplevet før.  Det var fantastisk!

20.10.
Duddi lægger sig om aftenen nu til at sove under min seng, hvor der er køligere end i hvalpekassen.  Der er ingen fare for, at hun glemmer at fodre vapserne - hun får mælkespænding - og lister lige så stille ind og passer sit arbejde i kassen.
Om aftene kan hun godt finde på at fodre vapserne af og derefter gå ind ved siden af og sove.  Det er, som om hun siger:" Nu har jeg gjort mit - kan I lige passe vapserne, mens jeg sover".  Og det gør vi selvfølgelig gerne.

I dag har vi haft besøg af Charlies familie ("mor" og "søster"), der som de eneste får lov til at se hvalpene inden de er 3 uger, fordi de kender hinanden så godt.
Se video:  Video I - 20.10. Nus.

19.10.
De er begge ved at få fine sorte næser, som det er ønskeligt for racen.  

Der sker ikke så meget i hvalpekassen.  De små bruger al deres energi på at spise og sove - og bevæger sig ikke så meget rundt - ikke mere, end det er nødvendigt for at finde maden og blive mætte. De får øjne ved 2-3 ugers alderen.

Jeg er blevet udnævnt til "ledvogter".  Jeg sørger for, at Duddi kan komme ud i haven og lege med de andre - og at hun kan komme ind til sine vapser igen - uden at en af de andre slipper med ud i køkkenet.  Jeg har efterhånden fået øvelse i denne manøvre.

De andre er ret ligeglade med Duddi for tiden.  De er højløbske og har nok at gøre med at servicere hinanden - og "gøre sig til" overfor naboens lille hanhund.

18.10.
Hvid har nu også fordoblet sin fødselsvægt.

Vapsernes klør er meget spidse og skarpe og generer Duddi, når de dier.  De har derfor fået klippet klør for 1. gang.  Det er nogle livlige krabater, men det lykkedes da.

Jeg er nu sikker på, at Duddi selv kan klare at passe de små om natten, så jeg er rykket tilbage til mit kølige soveværelse. 

Jeg lufter Duddi ved midnats-tid.  Henrik lufter dem alle om morgenen.  Det fungerer godt.

Jeg har lagt et par små video-klip ind.

17.10.
Så er vapserne blevet en uge gamle.  En tommelfingerregel siger, at de så skal have fordoblet deres vægt - og det har frk. RØD lige netop nået.  Frk. HVID mangler endnu lidt, men hun var også større ved fødslen - så går det tit lidt langsommere.  Vægtene er indført på fanen "Data".  Der kommer portrætbilleder senere i dag - og der kommer lidt billeder under "Fotos".

Fødselsvægten betyder ikke så meget for vægten på de voksne hunde.  Den er genetisk bestemt.  Frk HVID vejede ved fødslen f.eks en del mere end vores store Diva, men det udjævner sig stille og roligt.

Henrik kan nu gå tur med alle de voksne samtidig uden større problemer. Duddi kan også være i haven sammen med de andre, hvis det sker langt væk fra indgangen til hendes hvalpe.

I løbet af dagen ligger Duddi nu ofte på gulvet foran kassen og hviler sig/sover - og vogter.  Om natten sover hun i kassen sammen med de små, så de nemt kan få en mælketår.

16.10.
Duddi "graver" i hvalpekassen, så tæppet kommer til at ligge "hulter til bulter" med store folder - efterladende bare pletter, hvor der kun er aviser.  Hun graver folder - og jeg glatter ud - hun graver folder - og jeg glatter ....  Hvalpene er ligeglade med, hvad de ligger på.  Som regel ligger de på de bare aviser helt ud til en af siderne, når jeg kigger til dem om morgenen.

Vi har prøvet at lokke Duddi med på en samlet lille morgentur - men DET ville hun ihvertfald ikke.  Hun skulle hjem til hvalpene igen, så hurtigt som muligt.

15.10.
Vinduespudseren var forbi her til morgen.  Det udløste en ret vred gøen fra Duddi, der syntes han kom lidt for tæt på.

Bagefter skulle haven tjekkes for fremmede lugte af de andre hunde - og Duddi insisterede på at komme med ud.  Henrik strøede lidt guffer ud over græsset for at aflede dem lidt fra hinanden.  De fik alle hilst på hinanden.  Duddi lugter jo af hvalpe - og det skal de andre vænne sig til. Jo hurtigere, de kan være sammen - jo bedre.  Det bliver meget nemmere for os, når Duddi føler sig tryg ved de andre.  Det var ihvertfald en god start.

Hvalpene ligger tit for sig selv.  Der er gulvvarme, så de behøver ikke klumpe sig sammen for at holde varmen.

14.10.
Livet går stille og fredeligt i hvalpekassen.  Vapserne spiser - og sover - og spiser - og sover og....

Duddi tager det meget afslappet, når de andre går forbi ude på terrassen - men hvis de stiller sig op og kigger ind, bliver hun sur.  Hun hvæser og syder og sprutter.  Hun vil have sit privatliv i fred.  (Det er nu hende selv, der er kommet til at trække gardinet til side, når hun gerne vil se ud.)

Det er det samme, når vi går tur.  Fremmede hunde skal ikke komme for tæt på - dem gør hun ad.  Hun er en god, forsvarende mor (selv om hendes hvalpe ligger trygt og sikkert indenfor).

Det går nu bedre med at gå i haven om aftenen og natten.  Duddi kradser på ruden, bliver lukket ud, kradser på ruden udefra og bliver lukket ind igen.  Jeg når næsten ikke at vågne helt op - perfekt.

13.10.
Vapserne er ret mobile.  De er faktisk oppe på alle 4 ben, selv om maven stadig godt kan støtte lidt mod underlaget.  De plejer at "svømme" i den alder, så de virker ret fremmelige.

Duddi er på skånekost, fordi hun har dårlig mave.  Det har de nybagte mødre altid.  Det er nok "desserten" fra fødslen - moderkage - der laver ravage i maven.  
Jeg koger en kyllingefilet godt mør og bruger kogevandet til at koge ris i (helt udkogt).  Risene lugter og smager af kylling og kødet blender jeg og drysser over.  Det er godt for maven og de elsker det.
Der er kommet en ny tygge-tablet, Canikur, som vi også lige prøver.

12.10.
Natten var en gentagelse af forrige nat.  Forholdsvis stille og rolig.
Hvalpene bliver vejet morgen og aften og de tager pænt på.
RØD, der er den mindste, har taget mest på.  Det er som om, hun skal indhente noget.

Jeg har indsat en ny fane "Kuld I - Data", hvor vægtene bliver skrevet på hver torsdag - sammen med et portrætbillede.

Dudi er nu igen slank og smuk.  Hun vejer kun ½ kg mere end før parringen - og her vejer mælken også lidt til.

Der er lagt billeder ind på "Kuld I - Fotos" - og en enkelt lille video på "Video - I Fødselsdag".

11.10.
Duddi og hvalpene har sovet fint i nat.  Jeg er blevet vækket et par gange af nogle piv fra en sulten hvalp, der ikke kunne finde sin mor.  Den blev lige lagt til og så var der igen ro i lejren.
Duddi er også blevet luftet et par gange i løbet af natten.  Hun er ikke meget for at forlade sine vapser, så jeg kan ikke bare lukke hende ud i haven - hun vil simpelthen ikke ud.  Men med line på, går det fint.

Vi startede dagen med en tur til dyrlægen, der kunne konstatere, at både mor og børn har det godt.  Hjertelyden var fin hos de små.

10.10.2019
Kuld I's fødselsdag

10.10.19 - Fødsel
Duddi har møvet rundt hele natten.  Hun har slet ikke kunnet finde hvile her i opblokningsperioden - og det har jeg så heller ikke.  Vi har været ude på småture 3 gange i nattens løb - hun har intet spist de sidste mange timer.  Temp. er stadig 36,8 her midt på dagen.  Udover at Duddi er rastløs, tager hun det roligt - vi må bare ikke gå fra hende - vi skal være, hvor hun kan se os.

Ved 13-tiden fik hun de første svage veer og alt så normalt ud.
Kl. 16:36 blev den første hvalp født - en normal fødsel med hovedet først - en fin tæve.
D
erefter blev det noget dramatisk, da den næste hvalp - en ordentlig kleppert - lå forkert og desværre ikke var i live ved fødslen.
Den tredie, nok en tøs, blev født normalt med hovedet først.

Herefter lagde Duddi sig afslappet til at sove, efter at have nusset sine piger.  Der var ikke tegn på, at hun forventede, at der kom flere hvalpe. 

Vi er selvfølgelig forfærdelig ked af, at vi har mistet en hvalp, og også at vi ikke fik det forventede antal hvalpe, og dermed har måttet skuffe nogle af dem, der stod på vores liste.  Men vi er ikke herre over naturen og må glæde os over, at det trods alt gik godt med de to tøser.

(De 4 normaltstore hvalpe, som vægtstigningen indikerede - blev til 3 vægtmæssigt store hvalpe, der hver især ovenikøbet var omgivet af en meget stor væskemængde.  Så ja, vægten snød os.  Det er første gang, det er sket for os - og vi har i alt fået 30 hvalpe!)

 

9.10.19
Temperaturen er nu faldet til 37,1 morgen og 36,8 aften.  Fødslen er nært forestående (indenfor et døgn).

Vægt:        8,09 kg
Livvidde:      45 cm  (54 cm på det tykkeste sted)

Tommelfingerreglen her til sidst siger en vægtstigning på 500 g/hvalp.  Dvs at Duddi skulle gemme på 4 hvalpe.

8.10.19
Duddi holder godt øje med, hvor vi er.  Når vi ser på hende, starter "propellen" - halen går ivrigt.  Hun er meget kontaktsøgende og finder sig villigt i at få taget temperatur.  Hun er så sød og tålmodig.  I går lå hun det meste af dagen midt på græsplænen og holdt øje med, at vi malede udhus.

Hendes appetit er stor, og hun kommer og beder om mad i god tid før spisetid - men hun får ikke mere end det, vi har vejet af til hende.  Hun får dog, som hun plejer, LIDT guffer indimellem. 
Ventetiden føles lang - for alle parter. 

5.10.19
Duddi er begyndt at "slå sig lidt i tøjret", når vi skal gå aftentur.  Hun gemmer sig, når hun skal have sele på.  Vi kalder - der kommer ingen Duddi.  Så vi leder og finder hende, som sædvanlig, under en af sengene.  

Hun skal ikke ud på de lange ture mere, men småture og en aften-tissetur er nødvendig og godt for hende!
Hun er blevet lidt bred over lænden og bevæger sig lidt mere adstadigt - lige indtil hun "glemmer" det og futter omkring som hun plejer.
Selv om hun ofte søger afsides for at hvile sig, holder hun alligel et vågent øje med, hvad der sker omkring hende.

Vægt:          7,86 kg
Livvidde:        43 cm

3.10.19
Duddi er blevet lidt rastløs.  Hun tøffer rundt i hælene på os og lader os aldrig ude af syne.  Jeg er begyndt at smide lidt guffer ind i fødekassen, når de andre ikke er til stede, så hun stille og roligt kan nyde lidt ekstra uden indblanding - og vænne sig endnu mere til fødekassen, som gerne skulle føles som et godt sted at være.
Hun får nu taget temperatur morgen og aften, så hun også vænner sig til det.
Når temperaturen kommer under 37 grader - og bliver der - er der max et døgn til fødsel.
Men ro på! Der er endnu små 2 uger til fødsel.

30.9.19
Der er fint "gang" i Duddis mave.  De små rumsterer derinde.  Duddi virker noget træt - og måske uforstående.  Hun kan vist ikke rigtig finde ud af, hvad der sker med hende.  Hun spiser og drikker som hun skal og går stadig med på tur. 

Diva tjekker hende jævnligt - snuser til/"dutter" på hendes mave.  Det er dejligt at se, at hun stadig føler omsorg for sin datter, nu hun skal til at være mormor.

Mål og vægt følger skemaet.

Vægt:        7,68 kg
Livvidde:   41,5 cm

29.9.19
Kuldets stamtavle er sat ind.  Indavlskoefficienten ved 3 generationer = 0

28.9.19
De "gamle" har gennemsnust fødekassen og det tæppe, der er lagt i bunden.  Selv om det er vasket mange gange, er der garanteret en svag duft af hvalpe tilbage.  Jeg har skåret et nyt tæppe til og alle hundene har tjekket, at jeg gjorde det rigtigt.  Det var lagt ud på gulvet - og det kunne de jo ikke stå for - alle skulle prøve at gå på det, og havde snuden helt nede, hvor jeg klippede tæppet.

27.9.19
Vi har sat fødekassen op i dag, så Duddi har god tid til at vænne sig til den.  Samtidig får hun et fristed, hvor de andre ikke må opholde sig.

26.9.19
Da Duddi fik sit mellemmåltid i dag, ville hun ikke lade mig tage skålen bagefter.  Hun var mere sulten, så hun trådte ned i skålen - og holdt fast, så jeg måtte lokke hende til at slippe.

Hun bliver mere og mere insisterende, når hun henvender sig til os.  Vi SKAL koncentrere os om hende med nus og kæl - og hvis der falder lidt mad af, ville det jo være rigtig godt.  Vi kræser lidt for hende med ostebidder, som hun elsker (masser af protein) - og lige pt. fiskefrikadeller.  Hendes madskål bliver slikket HELT, HELT ren for de sidste duftmolekyler efter hvert måltid. 
Det er jo helt fint for Duddi, men de andre får jo også lidt ekstra, så de skal nok på slankekur bagefter.

22.9.19 Duddi og hendes mor Diva har fundet den plads i skyggen, vi har lavet til dem. De ligner hinanden utroligt meget.

24.9.19
Duddi trives og har det godt.  De små vapser er nu omkring 5 cm og rumsterer lystigt rundt i Duddis mave.  Når hun står stille, kan man være så heldig at kunne mærke deres, endnu ganske svage, bevægelser.  Det er endnu for tidligt at se foster-bevægelser - også svært med al den pels.

Duddi føler sig meget gravid.  Hun kræver ekstra nusning og ekstra søvn.  Hun skal overtales til at få sele på, så vi kan gå tur, men vandrer glad af sted sammen med os andre, når vi først er kommet i gang.

Vægt:       7,36 kg
Livvidde:     41 cm

16.09.19
I går var vi på "jappertur" i Dyrehaven.  I det lidt "grumsede" vejr med tunge regnskyer var der dukket 13 hunde op med deres mennesker.  Det var en frisk tur på ca. 5,5 km, hvor vi var så heldige, at en stor, sort sky lækkede med silende regn lige netop mens vi alle stod i læ ved Eremitageslottet.  Ingen blev våde.

Duddi har, ligesom alle andre gravide, godt af frisk luft og motion og så ud til at nyde turen sammen med sine bo- og artsfæller.
Daisy blev helt rundt på gulvet af glæde, da hun opdagede sin "mand af første ægteskab", Nico, Hun kørte rundt som en propel på ryggen, da hele holdet skulle fotograferes.  Også én af Daisy's og Nico's hvalpe, Asbjørn, var med på turen.  Dejligt gensyn.  En hvalp glemmer aldrig sin "kennelmor".

15.09.19

Der er ingen tvivl om, at Duddi nu er drægtig.  Hun er ca. halvvejs og har taget pænt på og udvidet sig i taljen - noget mere end efter skemaet - så det er spændende at se, hvor mange, der er. 
Man kan nu mærke en "fiks, lille bule" på Dudd's mave, men den er ikke til at se eller fotografere, da Duddi har usædvanlig meget pels på maven (endnu).
Hendes foder bliver nu delt op i 3 portioner, så hun bedre har plads til den lidt øgede mængde.
Hun hviler sig stadig meget, men er fyr og flamme, når vi skal ud og gå.  På camping er hun god til at søge skygge - helst afsides - og indenfor - under bordet.

Vægt:        7,04 kg
Livvidde:      39 cm

10.09.19

Nu er Duddi begyndt at tage lidt på, og udvide sig lidt i taljen.  Hun har haft en længere periode med madlede, så vi har forkælet hende med lidt "topping" på tørkosten.  Da hun er så længe om at komme i gang med spisningen - og spiser rigtig langsomt, får hun maden serveret i bryggerset med lukket dør. så de andre ikke kan genere hende under måltidet.
Hun går ofte afsides og lægger sig til at sove.

Vægt:       6,63 kg
Livvidde:     37 cm

03.09.19

Duddi sover meget, men er meget indladende og kælen i sine vågne perioder.  Hun er meget glad for gæster, der bliver "tvangsindlagt" til at nusse hende.  Hun bliver ved med at indynde sig, så gæsterne automatisk sidder og nusser -  til stor glæde for alle parter.

Næste uge skulle livvidden gerne være øget, så vi er sikre på, at Duddi er drægtig.  Det er lidt vanskeligt at måle nøjagtig med al den pels og halen, der hele tiden lægger sig i vejen, når hun glad logrer med den.

Vi har også været på camping i denne week-end og brombærrene er blevet mere modne.  Duddi udvælger omhyggeligt de store, sorte og søde bær, som hun plukker enkeltvis!

Vægt:       6,33 kg
Livvidde:     36 cm

27.08.19

Vi har været på camping i week-end'en og Duddi synes åbenbart, at hun har trængt til et kosttilskud, for hun gik og plukkede brombær hver gang, det var muligt - og spiste dem med stort velbehag.  Det er ikke noget, vi har lært hende.

Vægt:           6,44 kg
Livvidde:    36,00 cm

18.08.19

Duddi har overvundet sin kvalme og tager godt for sig af madskålen.  Halvdelen af hendes foder er nu erstattet af hvalpefoder, fordi det indeholder mere protein, som er godt for de små ufødte vapser.  Det er også mere kalorierigt, hvorfor vægten er steget lidt.
Det har ingen betydning her i starten.  Duddi tiltusker sig nogle ekstra godbidder.

Vægt:        6,28 kg
Livvidde:   35,0 cm

13.08.19

Duddi har virket meget træt i dag.  Her til aften stod hun og kiggede "fortvivlet" ned i sin fyldte madskål og skulle i første omgang ikke have noget at spise.  Det virker fuldstændig som om hun har fået "morgen-kvalme" (lige som hendes mor Diva havde under sin drægtighed).  Duddi fik med megen møje og efter lang tid gnasket sin tørkost og lidt guffeli-guf-kød i sig - og lagde sig derefter til at sove ved siden af madskålen!

Jo, parringen og de voksende hormoner har taget hårdt på hende, gjort hende forvirret.

10.8.19

Duddi har været på besøg hos Charlie i dag.  De kender hinanden godt, da Charlie er kommet på besøg hos os flere gange.

Duddi blev modtaget med stor glæde af Charlie og de tøffede rundt i hus og have og nussede hinanden.

De varmede op det meste af en time, før de tog sig sammen til at gøre noget ved det - og parre sig.

Hvis alt går planmæssigt, har vi små vapser medio oktober 2019.

Duddi bliver målt i "taljen" (lige foran bagbenene) og vejet hver uge.  Den første måned kan man intet se eller mærke.  Herefter begynder taljemålet som det første at udvide sig - og så er vi sikre på, at der er hvalpe på vej.

Vi scanner ikke vores tæver, da resultatet er meget usikkert - og vi hverken kan gøre fra eller til.  Vi må væbne os med tålmodighed.

Duddi's vægt og mål før parring:   

Vægt:        6,04 kg
Livvidde:     35 cm