Kuld H - Dagbog

20.11.18

I dag er det 6 uger siden, vapserne blev født.  De følges stadig pænt ad vægtmæssigt.

RØD er ved at øve sig i flyvespring ned fra skamlen, hvor hun stadig elsker at lægge sig til at sove.

Henrik klipper klør på dem alle i dag.  RØD har lyse klør, så man kan se, hvor langt, der klippes - til gengæld er hun et brokkehoved'.  SORT har helt sorte klør, hvor man intet kan se, samt. med at han også er ret så livlig.  HVID ligger forholdsvis roligt og er nok den nemmeste at klippe, selv om hun også har sorte klør. 
De spræller og brokker sig, mens Daisy  står med snuden helt nede i 3-i-1'eren for at følge med.  Det er bare om at holde tungen lige i munden, når der klippes. 
De skal være fine til fotografering i dag, selv om det ikke kan ses på billederne.

19.11.18
Vapserne bider små stykker af avisen, som de går og gumler på, så nu er jeg ved at lære dem kommandoen "slip".  Hver gang, jeg tager avisstykket fra dem, siger jeg samtidig "slip".  På et eller andet tidspunkt forbinder de forhåbentligt kommando med handling. 

RØD er blevet rigtig glad for at ligge oppe på skamlen og sove.  HVID ligger ofte under skamlen - så de sover i etageseng.

De har fået en ny, lidt dybere vandskål med mørk inderside.  Den skal de lige vænne sig til.

Daisy er begyndt at brumme ad sine hvalpe. når de dier.  Måske har hun ikke mere så meget mælk - eller måske bider de hende.

18.11.18
SORT er blevet pletrenset. 
Han har haft lidt dårlig mave - og så er telefonbruseren og lidt hundeshampoo den mest skånsomme måde at få slettet sporene på.

Efterhånden som Daisy har lært sine børns adoptivforældre nærmere at kende, modtager hun dem med glæde.  Hun er ikke mere så vagtsom og meget mere afslappet.

17.11.18
Daisy leger efterhånden rigtig meget med sine børn.  Hun ammer stadig, men det er ind imellem ved at gå over til noget hygge-sutteri.  Vapserne spiser rigtig godt af tørkosten, som de får efter deres besøg i mælkebaren. 
Der er ingen grund til at begynde afvænning.  Vapserne har rigtig godt af modermælken.  Desuden sker det ganske automatisk af sig selv - pludselig er der ikke mere mælk, og så er det godt, de kan finde ud af at klare sig med tørkost og vand.

16.11.18
Man kan nu se forskel på tøserne, selv om de bider neglelakken af halen.
RØD har det smukkeste lyserøde maveskind, mens HVID er blevet lidt mørk-spættet.

15.11.18
I morges udviste RØD topmålet af dovenskab.  Hun lagde sig på gulvet midt i den udstrøede tørkost og  s t r a k t e  sig så efter de enkelte stykker.  Hun indtog sin morgenmad liggende som de gamle romere.

I morges lå der et par små skiderikker på avisen, så én af dem har været dygtig.

14.11.18
Solen har skinnet, og vapserne har været ude på terrassen en lille halv time sammen med Daisy.  Donna aflagde også en kort visit derude (i snor i starten) og det gik også fint.  Donna var ret uinteresseret, indtil en af hvalpene forsøgte at få noget mælk fra hende.  Så måtte hun lige fortælle, at der gives ikke ved dørene - hun måtte gå til sin mor, hvis hun var sulten - hvilket hun så gjorde.

De to tøser har ind imellem deres diskussioner, hvor bølgerne går højt.  Mens de højlydt siger deres mening, ligger SORT lige så stille og hygger sig med et blad, han fandt i haven og som han tog med ind i hvalpekassen.  Han er meget glad for det blad!

Der er lagt et par videoer ind.

Vi er så småt begyndt med renlighedstræning - og RØD har som den første tisset på avis.

13.11.18
Så er de små hvalpe blevet 5 uger og der er kun 3 uger til afgang.

I dag har alle vapserne prøvet deres seler og har været ude og gå en lille tur på fortovet og i forhaven.  De tog det alle tre roligt.  De snusede og kiggede.  Der var mange nye sanseindtryk.  Det gik forbavsende godt. 
De skvattede helt omkuld i hvalpegården, da de kom hjem.  Det havde virkelig været nogle trættende 5 min.  Der var en del dug på græsset, men vapserne blev tørret godt, da de kom ind og de faldt i søvn på deres tæppe.

RØD var den første, der kom ud.  Hun tøvede ikke et sekund, før hun lige så stille gik rundt og snusede.

HVID var rigtig dygtig.  Hun afleverede en lille skiderik ude på græsset og kunne selv kravle op på trappestenen.

SORT har mere "krudt i røven".  Han snusede meget til blomsterkassen, men ville gerne have lidt fart på hen ad fliserne.

Vi har også været et lille smut ud på terrassen i eftermiddag på et tidspunkt, hvor det ikke regnede.

Vores "Happy House" er sat ind i hvalpegården.  Rød har allerede været inde med noget legetøj.  Selv om det er en gammel, rimeligt velholdt, men dog  "saneringsmoden" ejendom fra 2011, kan den stadig bruges af vore hvalpe (det er et paphus).

12.11.18
De små har ingen pli, når det gælder diskretion og hensyn ifm toiletbesøg.
Når en af vapserne går lidt afsides, kommer de andre farende og vil lege og skubber, så det er svært at holde balancen, hvilket i forvejen er svært, når de ofte kun står på forbenene, når de skal lette rumpetten.

Vapserne har nu besluttet mig til, at de skal være i hvalpegården om natten.  Hvis jeg lukker dem inde i kassen hyler SORT altid op, mens tøserne pænt lægger sig til at sove.  Men SORT bliver ved og trækker efterhånden de andre med - og så er der jo alligevel ingen, der kan sove.  To sekunder efter de er lukket ud, putter SORT sig bag puderne - roen er genoprettet - alle lægger sig til at sove.

I går lykkedes det HVID at klatre helt op på den lille, hvide taburet, hvor hun stolt stod og poserede.  Hun er også den, der om-møblerer i gården.  Hun trækker af sted med håndklæder, tunnel, legetøj og nu også de store puder.

RØD er stadig den, der brokker sig mest.  Hun sover tungt og bliver forskrækket, hvis man ikke vækker hende blidt, før hun bliver løftet op - og så skælder hun ud.  Hun har de sidste dage selv søgt vandskålen.  Dygtig pige!

Og nu kan SORT også selv finde vandskålen.  Stor dreng!

11.11.18
Nu forlanger de små at blive lukket ud af kassen ved 6-tiden.  De laver en hylekoncert, som ikke kan overhøres.  De bliver lukket ud i hvalpegården og Daisy er der med det samme og soignerer dem.  For det første, de skal, når de er vågnet, er at komme på toilettet.  Så får de serveret spredt tørkost ud over gulvet, som de går pænt til.  Så leger de lidt, bliver trætte og falder omkuld. 
Vi har sat en plade foran døren, så det ikke trækker så meget på de små, når de nu foretrækker at ligge langs døren.

Vi har haft besøg af Nico's "forældre" og deres søn.  Aldrig har jeg set nogen få en så stormende velkomst!  Daisy var ellevildCool

10.11.18
Hvalpene er nu blevet indregistreret i DKK, så jeg er nu den officielle ejer af 7 hunde.  De har fået lavet deres chipnumre, som bliver skudt ind i de rigtige hvalpe en lille uges tid før aflevering, hvor "den onde dame" fra DKK kommer på besøg.

9.11.18
Kuldet er blevet indrapporteret til DKK og er nu ved at blive registreret.
Hvalpene kommer til at hedde Asbjørn, Wilma og Luna efter de nye ejeres ønsker.

Hver morgen er der "hylekoncert" fra hvalpekassen.  De vil UD.  De futter så rundt i hvalpegården med deres mor - får lidt mad og leg.  De er meget interesseret i den lille blå tunnel, som bliver grundigt undersøgt.  De har fået en stor pude ind i aflukket - og den er rigtig god at putte sig bag.  Når de ser ud til at ville sove allesammen, bliver de puttet ind i kassen igen til en formiddagslur.

8.11.18
SORT er stadig på udkig efter flugtveje.  Han har sågar forsøgt at presse sig ud mellem hvalpekassen og væggen - der er knap 5 cm!  Så han er ihærdig.

HVID går nu næsten altid under skamlen, når hun skal rundt om hjørnet, hun er den eneste, jeg har set, der selv søger til vandskålen for at drikke.

RØD er stadig mest interesseret i at spise - og sove.

De leger dog allesammen med det legetøj, der er i deres aflukke.  Daisy henter legetøj til de små og forsøger at få dem med på legen.  Når hun på et tidspunkt  opgiver, kommer hun farende med sin nye bold til mig.  Så må jeg jo lege med hende - og så kaster vi lidt bold Cool - i køkkenet.

Alle hvalpene har i dag for første gang gået i krig med tørkost i hele stykker.  De tager et lille stykke i munden, sutter lidt på det, spytter det ud og prøver igen.  Det ligner et evighedsarbejde, men alligevel forsvandt der nogle stykker.  Det er en god begyndelse.  Det er mest hjørnetænderne, der er vokset (de er sylespidse) - og dem kan vapserne jo ikke tygge med.

Når Daisy har fået en lækker godbid, tager hun den med hen i hvalpekassen.  Nu tror man, at hun vil dele med vapserne, men der tager man fejl.  Det er et led i hendes opdragelse.  Hun ligger og guffer i sig med stort velbehag, mens de små vrimler om hende i håb om at få noget.  Hvis de kommer for tæt på, brummer Daisy, viser tænder og bider ud efter dem:  "Det er MIN mad, og den holder I jer fra".  Vi kan genkende det fra da Donna havde hvalpe.

7.11.18
HVID har været super-aktiv her til morgen.  Først legede hun og Daisy med hinanden med små bukkespring, så løb hun under skamlen igennem til vandskålen, hvor hun fik sig en ordentlig tår - og tilbage igen under skamlen.  Donna stod uden for hegnet og kiggede på - og så skulle de lige hilse rigtig på hinanden - snude mod snude.

SORT har fundet ud af at løbe ind i kassen, hvis han føler sig lidt skræmt af f.eks Daisys gøen ad de andre.  Samtidig har han også afsøgt hele hvalpegården for huller i hegnet.

6.11.18
Så er hvalpene blevet 4 uger - og halvdelen af tiden hos os er allerede gået.  Vi synes, tiden går alt for hurtigt nu, mens de, der venter på en hvalp, synes tiden går alt for langsomt.

Hvalpene føler det mere og mere trangt at være i hvalpekassen, så de bliver lukket ud i hvalpegården om morgenen, får noget mos 3 gange om dagen - og bliver båret ind i kassen, når de skal sove.

RØD er den, der er gladest for den faste føde - og også den, der har taget føringen rent vægtmæssigt.  De får nu lidt torskerogn i mosen.

5.11.18
Der er lagt fotos ind og en enkelt, lidt lang, video.

Gardinerne er hejset op, fordi en af hvalpeme var begyndt at bide i dem.  De finder hele tiden noget nyt og spændende at snuse til og bide i.  De er nu også begyndt at interessere sig lidt mere for det legetøj, de har fået.

4.11.18
Efter hvalpene er begyndt at spise "mos", svinger vægten meget.  Et godt måltid ligger tungt, og det letter at komme af med nogle "skiderikker".

I løbet af week-end'en har vi haft besøg af vore hvalpes kommende "adoptiv-familier".  Vapserne er blevet over-nusset.  Daisy har skældt godt og grundigt ud i starten, men har senere taget det forbavsende roligt - har ovenikøbet kunnet ligge og amme midt mellem vore gæster.  Gæsterne må bare ikke virke "farlige" og truende, såsom at rejse sig op i deres fulde højde.

Jeg har måttet sætte et ekstra bræt for indgangen i nat, da vapserne hele tiden forsøgte at desertere.  Det gik fint - Daisy havde ingen problemer med det højere "dørtrin" til kassen - og der kom mere ro på.

Her til morgen åbnede jeg helt for de små, der straks "strømmede" ud. 

SORT er den mest energiske i sit forsøg på at kravle over (et bræt) - og han er kommet med endnu et bjæf i dag.  RØD forsøger også ihærdigt at komme over. Tøserne råber ikke så meget op - de går bare og "skumler".  De kan alle logre med halen af bar velvære.

Daisys store vandskål ved kassen er blevet fjernet, så hvalpene ikke drukner i den.  I stedet har de fået en ganske lav skål med lidt vand.  De er endnu ikke begyndt at drikke selv, men muligheden skal være der.

SORT ville hele tiden ud og stod og brokkede sig ved brættet.  Jeg fjernede brættet, SORT skyndte sig ud og tullede lidt rundt, indtil han faldt til ro og faldt i søvn under briksen.  Han ville åbenbart bare væk fra alt det tøse-fnidder.

3.11.18
Så længe én af os er i køkkenet, får alle hundene lov til at bevæge sig frit i hele huset (undtagen hvalpegården, der er hegn om).  Daisy lægger sig ofte i døråbningen mellem stue og forstue.  Derfra kan kun holde øje med det meste af huset - og hun kommer spurtende ved den mindste lyd fra vapserne.

Når jeg ved spisetid kalder på vapserne med "kom så - kom så - kom så", kommer de frem og hen mod mig.  De hører altså ganske godt.

Daisy har fået en ny bold, som hun er meget glad for.  Hun bliver ved med at tage den ind i hvalpekassen, men kan nok ikke forstå, at vapserne er for små til at lege med den, men så træder hendes "mor" her til - og hun er glad igen.

I løbet af dagen er de første tænder brudt helt igennem hos SORT og HVID.

2.11.18
Vapserne har været rigtig dygtige i dag.  De er ved at lære at drikke vand - og det går fint. 
Og de er vist de eneste hvalpe, der er ved at lære at spise med ske?  Når de ikke vil stikke snuden ned i maden, må jeg bringe maden op til deres gab, hvor de lystigt guffer i sig.  Al begyndelse er jo svær - og på denne måde får jeg ikke snavsede fingre.  Daisy er lukket ude, når vapserne får mad, og hun venter utålmodigt på, at de bliver færdige, så hun kan få resterne.

RØD har som den første lagt en lille "skiderik" uden for kassen, uden at Daisy har hjulpet til.
Og så har de alle tre fået klippet negle uden de store problemer.  (Det er lettest at klippe negle, når hvalpene er meget trætte og ved at falde i søvn.)

1.11.18
For første gang har vapserne vist interesse for at komme ud af kassen.  HVID har stået på det sorte af neglene for at kunne nå op og se ud over kanten.  Hvis kanten af tæppet er bukket ind, kan vapserne komme højere op - og det benytter SORT sig af - han hopper og danser og har fået hele hovedet op over kanten.  RØD har ikke deltaget - hun sover!
RØD faldt også i søvn med hovdet i madskålen, da de havde fået fast føde.
Daisy ammer nu ofte stående.
Vapserne kan nu alle stolpre rundt i kassen i et rask tempo.

Vi har hørt det første forsøg på et rigtigt "VOV".  Det kom fra SORT.

31.10.18
Nu har SORT også fundet ud af at gå afsides for at tisse.  Han går ud på gulvet ved siden af det udbredte håndklæde.  Helt perfekt.

30.10.18
Hvalpene er nu blevet 3 uger og er ved at være klar til at få besøg.  Vægte og fotos er sat ind på "Data"-fanen. 
Selv om de har fået øjne for en lille uges tid siden, betyder det ikke, at de rigtig kan se.  Der går små 14 dage, før de kan focusere.

Den faste føde i går lagde sig tungt i de små maver.  De sov som "skudte køer" i flere timer.

Daisy tøffer rundt og gør rent i "lejligheden" med et par unger hængende ved brystet.  Vapserne er ikke til sinds at slippe, når de først har fået godt fat.

Diva er meget interesseret i, hvad der foregår inde i kassen.  Hun er hoppet op på stolen - men et NEJ fra os får hende til at stoppe og gå tilbage igen.

Daisy vænner sig mere og mere til, at de andre kigger, men tryg ved det, er hun ikke.  Hun kan heller ikke lide, at jeg tager hvalpene op - så alle bevægelser sker i slow-motion.  Når jeg begynder at gnide hænderne ind i alcogel, ved Daisy, at jeg er på vej til hvalpene, og så skynder hun sig i forvejen.  Alle hvalpe bliver nusset igennem flere gange om dagen, hvor Daisy bare sidder og kigger opmærksomt til.

Vapserne har været ude og spise deres andet måltid bestående af fast føde.  De kunne lugte maden, men skulle lige hjælpes på rette vej.  Så kunne de selv - perfekt.

HVID bevægede sig uden for "dugen" - og tissede selv (uden at Daisy tilskyndede hende ved at slikke hende på maven).  Dygtig pige!  Det er meget fint - jeg er helt imponeret.

Daisy har tabt sig lidt, så hun må over til 4 gange normal fodermængde - fordelt på 4-5 måltider.  Hun kan ikke rumme mere end de 70 g pr. måltid, hun får nu.  De ekstra måltider får hun i form af rester fra hvalpene.

29.10.18
Så har vapserne fået fast føde for første gang. 
Om de kunne lide det? 
De ÅD!Cool

Jeg lavede en lille skål og "madede" dem skiftevis - tog noget mad på fingeren og puttede det i munden på dem.  De slikkede og suttede og sugede, så det var en lyst.  Til sidst fik de alle samtidig prøvet at gå til fadet - og det klarede de også over al forventning.  Det eneste "problem" var, at skålen var for lille - de masede for at komme til samtidig.  Det råder vi bod på næste gang.
Alternativet er en stor, flad skål med mere mad i - men så risikerer man bare, at vapserne "tager bad" i maden - og det gider vi ikke.  Der skal holdes bordskik.
Vel tilbage i kassen slikkede de både sig selv og de andre om munden.  Der var ikke noget, der skulle gå til spilde.
Maden består af pulveriseret hvalpetørkost iblandet vand og A 38 - Uhm!

Daisy var lukket ude, for at vapserne kunne få maden i fred.  Men da de var færdige, kom Daisy til og spiste med stort velbehag resterne.

28.10.18
Daisy var lidt sur her til morgen.  Der var "nogen", der havde lagt "låg" på hendes yndlingsvandskål ude på terrassen.  Ja, det er blevet frostvejr.

De sidste par dage har Daisy været med på morgen-gåturen, lige som før, hun fik hvalpe. 
Hun løber også helt ned for enden af haven, når de alle er lukket ud - og hun sover om natten enten på gulvet foran kassen eller under min seng.  

Vi har sat en skammel foran åbningen til hvalpekassen, så Daisy kan vænne sig til den.  Så er hun klar, når vi senere sætter et ekstra bræt for hvalpene.

Af en eller anden grund synes hvalpene, det er bedre at sove på aviser end på tæppe.  De skubber tæppet til side og lægger sig i revnen.  Da jeg skiftede i dag fik de et gammelt, stivere tæppe ned samtidig med en lille kurv, de kan putte sig i.

Vapserne og deres mor har fået ormekur i dag.  "De lærde" siger, at der skal gives ormekur, før man skifter foder.  Så nu er vi klar til at prøve fast føde.  Ormekuren var en tube med en mayonnaiselignende substans, som vi puttede i gabet på de små - lidt efter lidt.  Der blev virkelig smagt og suttet, men ned kom det da.  Daisy vaskede derefter deres snuder grundigt.  Hun var misundelig og ville også have - men efter at have kæmpet med halvdelen af de 12 cm pasta, syntes hun alligevel ikke, det var sjovt længere.  Med lidt nøden og lokken - så kom det også ned (og en guf tilsidst).  De får en kur til lige inden de flytter hjemmefra.

27.10.18
Hvalpene ligger for det meste og sover.  De vågner op, når Daisy kommer ind i kassen.  Så får de pludselig fart på og kommer møvende fra alle sider.  De forsøger nu alle at komme op på alle 4 - med større eller mindre success. 
Daisy lægger sig nu næsten altid på ryggen, når hun er på besøg i kassen - også selv om vapserne ikke er sultne - så ligger hun bare og slapper af - og tager sig en lur.

Lige som ved de andre kuld, kan jeg snart bestå den store ledvogtereksamen.  De andre hunde har efterhånden vænnet sig til lugten af den "nye" Daisy - og der er ingen problemer, når hun løber ud til de andre.  Men hun vil ikke have, at de andre kommer ud i køkkenet i nærheden af hvalpene.  Så jeg lukker Daisy ud, passer på, at der ikke kommer andre ind, og efter et stykke tid, når Daisy har gjort det, hun skal, lukker Daisy ind igen.  Flere gange om dagen!

Jeg har udsendt gode råd til de kommende hvalpekøbere.  Når de kommer for at se hvalpene for første gang, er der rig lejlighed til at stille spørgsmål. 

Herunder er der et link til siden "En hvalp fra os".  Nederst på denne side har jeg lagt et foto af de remedier, jeg bruger, samt anbefaling af en bog.

En hvalp fra os

26.10.18
I dag stolprer HVID rundt oppe på alle fire.  Det går faktisk ret hurtigt.  
Jeg har videofilmet lidt, men Daisy går hele tiden ind mellem hvalpene og linsen.  Hun er stadig meget beskyttende. 
Men jeg har dog fået lagt et par videoer ind.

25.10.18
Indtil videre er det et meget roligt kuld.  Vægten øges som forventet.  Udviklingen kommer stille og roligt.  De sidste par dage har hvalpene reageret lidt på støj, så der må være hul igennem, selv om der ikke er noget at se.

HVID har fået øjne i morges - og RØD har som den sidste lukket gluggerne op her til aften. 

24.10.18
Sent i går aftes var der et lille glimt i SORT's øjne - tidligt i morges en smal sprække - og nu har SORT som den første fået øjne.

Vapserne er blevet mere højrøstede.  I stedet for lidt piberi lyder det nu som et dueslag med en lyd, der nærmest kan betegnes som en kurren.

RØD er stadig kuldets brokkehoved.  Hun siger en hel masse, når hun møver sig hen over tæppet - selv efter hun har spist.

HVID koncentrerer sig om at spise og vokse sig stor - hun ligger klart i spidsen vægtmæssigt.  Her til morgen er der også et lille glimt i hendes øjne.

Daisy mener nu, at hendes hvalpe er store nok til at hun kan amme dem stående.  Det er der delte meninger om i kuldet.  De står på "det sorte af neglene" for at kunne nå.

23.10.18
Så er hvalpene blevet 14 dage og alle tre har sagtens kunnet tre-doble deres fødselsvægt, som de jo helst skal.  Det er nogle rigtig flotte hvalpe. 
Deres vægte og billeder er lagt ind på "Data"-fanen. 
Når man tager dem op, virrer de med hovedet for at finde en dievorte - og vi kan jo ikke fortælle dem, at de skal være stille, fordi de skal fotograferes - så de bliver lidt "uldne". 

Selv om de vokser godt nu, har det ingen indflydelse på deres slutvægt, der er  genetisk bestemt.

I nat har Daisy måttet undvære mit selskab ved hvalpene, og det er gået rigtig godt.  Hun spurter ind i kassen ved den mindste lyd.

Daisy er nu kommet op på at indtage 3 x så meget foder/døgn som før hun blev drægtig.  Alligevel ligger hun lige i underkanten af, hvad hun skal veje - alle de gode sager går videre til mælken - og vapserne.

Daisy har løbet gennem huset sammen med de andre i dag for at komme ud i haven.  Daisy har været så rolig ved situationen, at hun har ligget og ammet i kassen, mens de andre har opholdt sig i køkkenet.  Det skrider fremad.

22.10.18
I dag er det Daisys fødselsdag - HURRA - HURRA - HURRA.Smiler stort
Daisy fylder 3 år i dag og det er blevet fejret med ekstra kyllinge-guffer, som hun elsker.

22.10.18
I morges lå alle tre hvalpe helt ude i kanten af kassen - men her til formiddag kunne jeg kun se 2 hvalpe i kassen. 
Daisy så ikke ud til at være bekymret - og det havde hun heller ikke grund til.  Frøken RØD havde bare besluttet sig til at lege skjul.  Hun havde lagt sig helt ude i kanten - og UNDER gulvtæppet.
Daisy gik hen og pirkede til hende - og så kom hun stille og roligt frem, mens hun forcerede den store fold, der var fremkommet i tæppet. 
Det er næsten umuligt at fotografere, fordi Daisy skubber mig væk - det er hende, der skal se først!

Daisy er begyndt at sove på gulvet foran havedøren (der er nok for varmt i kassen). 
I dag har hun været meget modig.  Hun havde en lang udflugt helt ned for enden af haven, mens alle de tre andre var på terrassen mellem hende og hvalpene.  Godt klaret!  Der sker fremskridt mod normale tilstande.

21.10.18
Vapserne sover næsten hele tiden - kun afbrudt af spisning, hvor de går hårdt til Daisy - derefter er de ofte så afslappede, så jeg tror, de bruger mælkebaren som sove-sut.

Daisy lægger sig nu næsten altid på ryggen, når de små skal have mad.  Hvis alle vapserne sover, så gør Daisy det garanteret også.  Det er en nem måde at passe børn på - hun skal bare være der! - så er der "høflig selvbetjening".

Da vi gik tur i dag, delte vi os, så Henrik gik en lang tur med Diva og Duddi og jeg hurtigt vendte tilbage med Donna og Daisy.  Da vi kom tilbage og havde haven for os selv - blev der leget.  Daisy og Donna fik løbet efter hver deres pibebolde - og Daisy var så optaget af at lege, at hun næsten glemte sine vapser.  Hun fik slappet af - det var rigtig godt.

Under "sengeredningen" i dag skulle jeg holde godt øje med vapserne i klodskassen.  De gjorde sig de hæderligste anstrengelser for at komme over kanten.

20.10.18
Jeg fotograferer hver dag, men billederne er ret ens, så jeg vil samle sammen, udvælge og lægge dem fortrinsvis op om tirsdagen (onsdagen), samtidig med Data og portrætbilleder.

Daisy er stadig meget beskyttende over for hvalpene.  Hun bryder sig f.eks. ikke om, at jeg rækker hånden ned og fotograferer nede i kassen - så lægger hun sig ofte imellem.

19.10.18
Daisy har det lidt svært i denne periode.  Hun vil SÅ gerne ud og lege med de andre i haven, - men hun tør ikke forlade sine vapser.  Derfor står Henrik og jeg vagt ved hver vores indgang, så Daisy føler sig mere tryg.  I dag har hun overvundet sig selv og har, sammen med de andre, tøffet lidt rundt på terrassen, i Rhododendron-bedet og det nærmeste græs. 
Det hele bliver så meget nemmere, når Daisy (forhåbentlig snart) accepterer de andre i køkkenet (med hegn om hvalpe-området).  Vores store, kloge Diva tager det helt roligt og signalerer, at Daisy ikke skal være bekymret.

Når hvalpene har spist og er blevet nurset, møver de rundt i kassen og finder et godt sted at slå mave og få sig en skraber.  De ligger oftest hver for sig, hvilket betyder, at de ikke fryser.  Vi har gulvvarme i køkkenet.
Selv om hvalpene sover, bevæger de sig ofte (i ryk) - de ser ud, som om de drømmer.

18.10.18
Selv om der kun er 3 hvalpe om maden, bliver alle taphaner i mælkebaren benyttet!  Normalt er det kun de bageste, der er rift om, fordi de giver mest.

Men her bliver de alle brugt flittigt - og det kan ses på vægtenCool

Vi vejer hvalpene morgen og aften.  Hidtil har det været i en flad skål på en vægt med 1 g interval.  Nu er vi gået over til den store vægt med 10 g interval - og en klodskasse, som de ikke kan kravle op af.  De er nogle livlige krabater.

17.10.18
Daisy er nu, en uge efter fødslen, kommet ned på sin normalvægt (gid det var så nemt for os mennesker), selv om hun spiser dobbelt så meget som normalt aht mælkeproduktionen.

Alle hvalpene har fået klippet kløer for første gang.  De er sylespidse og kan genere Daisy, når de dier.

De er som en hel sæk lopper, når der skal klippes.  Man skal holde så fast, at man er sikker på at klippe rigtigt - og alligevel så løst, at de ikke får vredet et ben i deres forsøg på at slippe væk.

16.10.18
Nu er hvalpene blevet 1 uge, og en tommelfingerregel siger, at de skal have fordoblet deres vægt.  Det sker bestemt ikke altid, men i dette kuld gør det.  Alle tre ligger nu på lige knapt 400 g.
Se Data-fanen - med portrætbilleder.

Det er ikke fordi de er særlig fotogene endnu, men de er begyndt at få fine sorte næser.  Fra fødslen er de både døve og blinde. 
Pludselig en dag lukker de øjnene op og så ser de meget mere bevidste og dejlige ud.  Når man kigger ind i deres ører, kan man se, at de er helt lukket til.  Senere kan man se, der er kommet hul igennem - og så kan de høre.  Det er så fascinerende at følge.

RØD brokker sig ofte - også selv om hun ligger med "sutten" i munden.

15.10.18
Når de små ikke sover eller spiser, ligger de og pludrer.

De er blevet nogle små, faste hvalpe med små tykke maver.  Selv om de bliver mere mobile, trækker den øgede vægt dem lidt tilbage.  Det er stadig meget svært at komme helt op på 4 ben.

I det store og hele opfører de sig meget ens.  Dog ser det ud som om SORT er mest morsyg - eller måske sulten.  Han er meget ofte den, der er tættest på sin mor.

HVID er mest rolig på vægten.

RØD sover ofte så tungt, at hun bliver forskrækket ved berøring.

Vi har gået en LANG luftetur - hele 5 huse ned ad vejen - før Daisy forlangte, at vi gik tilbage til vapserne.
Vi har også været på en lille luftetur alle 4 hunde samtidig.  Daisy er jo sat lidt ud på et sidespor, og det er vigtigt, at hun så hurtigt som mligt kommer tilbage - at Daisy føler sig tryg ved de andre og ikke brummer ad dem.

14.10.18
Vægtmæssigt følges de pænt ad.
De måler nu ca 20 cm fra snude til rumpe (uden hale).  Det er lidt svært at fotografere længden, for lige så snart jeg har lagt målebåndet pænt ved siden af en sovende hvalp fornemmer den varmen fra mine hænder og begynder at søge efter sin mor - og mad.

Daisy er ikke så glad, når jeg fjerner hvalpene fra kassen.  Men det er jeg nødt til, når der skal skiftes "sengetøj".  Så bliver de alle puttet i en klodskasse, hvor Daisy stadig kan se dem.

13.10.18
Vapserne er utroligt hurtige til at bevæge sig rundt i kassen.  De prøver ihærdigt at komme op på alle fire - men der går nok lige lidt tid endnu.

Nogle gange lægger Daisy sig på ryggen for at blive nusset af os, og så vandrer vapserne rundt på hendes mave i deres jagt for at finde en god taphane.

Daisy ser ud til at kunne amme i alle stillinger, liggende på siden, siddende, og nu også på ryggen.  Hvalpene skal have en vis størrelse for at kunne nå, når Daisy til sin tid vil amme stående.

Daisy forlader nu oftere kassen for at tulle lidt rundt i køkkenet og i det lille stykke have - stadig adskilt fra de andre hunde med et lille hegn.

12.10.18
Lige siden fødslen har Daisy gået med hængende hale.  Hun har ikke haft energi til at få halen op.  NU er den oppe igen og hun hopper rundt som en anden badutspringer.  Dejligt at se.  Hun spiser godt og drikker oceaner af vand for at holde mælkebaren fyldt.  I nat lagde Daisy sig for en kort bemærkning under min briks, mens hvalpene sov sødt i kassen.  

Vi har sat et lille hegn op i døråbningen til køkkenet, så de andre hunde ikke føler sig helt tilsidesat.  De kan se, hvad vi laver, og vi kan nusse dem i forbifarten, men især Diva vil meget gerne ind.  Men hun må vente - hun er alt for dominerende.

Vapserne tager stadig pænt på - og sover det meste af tiden, kun afbrudt af talrige måltider i løbet af døgnet.

11.10.18
Der sker ikke så meget i hvalpekassen.  De sutter og sover og sutter og sover og s...  De tager pænt på og ser ud til at trives godt.

Daisy er stadig svær at lokke fra vapserne.
Vi har nu sat det lille hegn op, så Daisy kan lukkes ud på et lille stykke græs, mens de andre er lukket ud i haven.  Så er der bare et lille hegn imellem dem og de kan snuse til hinanden. 

Henrik er til hundetræning med de tre og jeg fik omsider lokket Daisy udenfor.  Hun forsvandt i Rhododendron-bedet og kom lynhurtigt ud igen efter sit toiletbesøg.

Daisy er stadig meget på vagt - og selv vores datter fik skæld-ud, da hun kom på besøg i går.  Men hun tøede da lidt op og lod sig nusse til sidst.

Alle navlestrengene er nu faldet af og efterladt nogle fine, små navler, som snart ikke kan ses i pelsen.

Daisy får mad tre gange om dagen.  Når hendes madskål er tom, sætter vi en fyldt, som hun først begynder at spise af nogle timer senere, når hun føler behov for det.  Det er rart hun kan spise i ro og mag uden de andre griber forstyrrende ind, så hun føler, hun skal skynde sig med at spise.  Alt er sat i slow-motion ved vapserne.

10.10.18 Frk. RØD og hr. SORT er lige blevet vasket - og frk. HVID er søgt tilbage til mælkebaren

10.10.18
Jeg sidder bare lige så stille og indsnuser duften af små hvalpe.  Henrik er taget til agility med de tre andre - og Daisy og jeg hygger os med vapserne.

Daisy er en MEGET pligtopfyldende mor.  Jeg skal give hende sele på og trække hende udenfor - ellers vil hun slet ikke forlade sine små vapser.

Hun pusler og nusser om dem hele tiden.  De bliver slikket i hoved og r.., så det er lige før, jeg skal frottere dem igen, lige som efter fødslen.  Navlestrengene er tørret fint ind - og de har allerede taget lidt på.Cool

Gardinet er nu trukket for, så der ikke er for mange forstyrrende, nysgerrige blikke udefra.  De tre andre er meget interesserede, men der plejer at gå 2-3 uger, før de får lov til at kigge - og komme tæt på.  Donna og Diva har snust til vore hænder og ved garanteret godt, hvad der er foregået - de har også fulgt med i lydene - men Duddi render rundt og ligner et stort spørgsmålstegn.

Jeg har lavet en ny fane:  Kuld H - Data.  Her skriver jeg hver tirsdag meget kortfattet deres vægt o.lign.

Der kommer selvfølgelig også billeder, når jeg lige har samlet og sorteret dem.

Hvalpene er blevet mærket med en lille klat neglelak på spidsen af halen, så vi har en frk. RØD, en hr. SORT og en umærket frk. HVID.

Selv om de hverken kan høre eller se, er det forbavsende så hurtigt de orienterer sig mod maden og møver sig derhen.  Lugtesansen fejler ikke noget - og de kan mærke varmen fra Daisy.

10.10.18 Alle er samlet ved "mælkebaren".

9.10.18
Daisy har sovet under min seng i nat og lukket væk fra de andre hunde.  I morges var hun ret krigerisk - der var ingen af de andre, der skulle komme for tæt på, så vi besluttede allerede nu at lave en komplet adskillelse af hundene, så Daisy kunne hvile sig i fred for de andre.  Vi gik nogle ganske små lufteture - bare ud i forhaven - så ville hun ind igen.

Hun ville ikke have frokost, så vi tænkte, der måske ikke ville gå så lang tid, før hun fødte.

Det med at temperaturen skulle være under 37 grader en dags tid før fødsel, blæste Daisy højt og flot på.  Temperaturen faldt kun til 37,5 - og allerede et par timer efter var hun i fødsel.  Godt vi var helt klar i "fødestuen".

Lidt i tre fik hun veer, og den første hvalp kom en times tid efter.  Efter endnu en time havde hun født 2 tæver og en han.  Dyrlægen har tjekket, og alle har det godt.

Daisy passer sine børn forbilledligt - man skulle tro, hun havde prøvet det før.

8.10.18
Vi er begyndt at tage Daisys temperatur morgen og aften, som man starter på en uges tid før forventet fødsel.
Når temperaturen falder til under 37 grader er der ca. et døgn til fødsel - og det er rart at være så godt forberedt som muligt. 
Men ro på! der er god tid endnu.

Daisy har det stadig fint.  Hun hygger sig bedst indendørs, hvor hun tøffer rundt og hviler sig forskellige steder i huset - tæt på os.

7.10.18
Daisys brystvorter er blevet lidt større og hun har fået den nydeligste lille kavalergang.

6.10.18
Midt som Daisy sidder og soignerer sig, kigger hun undersøgende på sin mave. Hvad er det, der bevæger sig?  Hun er vist lidt forvirret og utryg ved den uvante situation og vil slet ikke forlade huset alene - hun går ikke engang ud i haven for at komme af med noget - næh, hun skal have følgeskab af sin "far" på små lufteture.

5.10.18
Charlie, en af Donnas sønner fra Darling-kuldet, var på et hurtigt besøg.  Han blev kærligt modtaget af alle tøserne, der er helt vilde med ham.  De hyggede sig og alle blev nusset til den store guldmedalje.  Daisy var den, der tiltrak sig mest opmærksomhed, så for at skåne hende lidt, blev hun lukket inde til sidst, mens de andre legede færdig.

Så er fødestuen gjort klar og gardinerne er hejst op i vores sædvanlige hvalpefrie højde.

4.10.18 
Daisy er fræk som en slagterhund, når der er mad i nærheden.  Hun stjæler gufferne ud af hånden på mig, hvilket hun aldrig før har gjort.


Daisy har fået fri fra træning, så mens Henrik er af sted med de tre andre, hygger jeg mig hjemme med Daisy.  Vi går en lille, langsom hygge-tur - og vi leger med pibedyr i haven.  Daisy nyder, at hun kan løbe efter en bold, få fat i den - og komme tilbage til mig med den.  Det er umuligt, når Diva er i nærheden.  Hun snupper nemlig alt og betragter det som sin retmæssige ejendom. 

Det er utroligt at se så meget Daisy ligner sin mor Donna (også i væremåde).

"Fødestuen" er nu gjort helt klar, så nu venter vi bare.  Daisy er ofte inde for at inspicere kassen og er nu helt fortrolig med den.

Daisy slapper af på briksen.

2.10.18
Nu er der en halv snes dage til, at Daisy skal føde.

Hun føler, hele verden drejer sig om hende (og det gør den jo også).
Når køleskabet bliver åbnet, kan jeg tage hvad som helst ud, uden at hundene reagerer - men så snart osten er ude, kommer de alle som på kommando.
De får et lille stykke hver - og Daisy holder sig absolut ikke tilbage.  De eeeeelsker ost og hvis jeg ikke passer på, møver Daisy sig ind og tiltusker sig en ekstra bid (hende, der ellers altid holder sig i baggrunden).

Daisy har det fint og ved godt, at fødekassen er hendes.  De andre kigger ind, men jeg giver dem ikke lov til at lægge sig til rette.  Daisy er begyndt at "grave" lidt i tæppet, så hun har fået et håndklæde ind, som hun kan tumle rundt med og omrokere - bygge rede.

Man kan nu mærke liv i Daisy's mave.  Ganske små bevægelser, men der er ingen tvivl.

At Daisy er drægtig virker ikke hæmmende på hende, når vi får besøg af gæster, som hun er meget glad for.  Så hopper hun ½ meter lodret op for at få så meget kontakt som muligt.

Vægt:               6,97 kg
Livvidde:        43,0  cm

30.9.18
Daisy er ved at tage "fødestuen" i besidelse.  Hun ligger skiftevis PÅ briksen og UNDER briksen og hviler sig, mens de andre føjter rundt i haven.
Jeg har de sidste dage lokket hende ind i føde-kassen med godbidder - og i dag gik hun selv ind og tog sig en lille "skraber" - perfekt! 

Hun prøver at snyde sig fra at gå tur. Når Henrik står klar med selerne, er Daisy "gået under jorden" - eller hun står bare logrende og kigger på en uden at gøre mine til at komme.  Så skal man kalde meget entusiastisk - og så kommer hun glad futtende.  Hun vil dog ikke gå så langt hjemmefra, som før.  Hun benytter enhver lejlighed til at fortælle os, at den første, den bedste sidevej altså fører direkte hjem - og den vil hun gerne ned ad.

25.9.18
Så er det blevet tirsdag igen.  

Hver gang, jeg tager et målebånd frem, står Daisy klar - og det samme med vægten.  Hun går selv op på den.

Hun er blevet lidt gumpetung og skal vænne sig til at sætte kraftigere af, når hun skal hoppe op på skødet - man skal være klar til at hjælpe hende det sidste stykke.

Vi er ved at klargøre "fødestuen".  Der er lagt vinyl på gulvet, briksen er flyttet ind og selve fødekassen skal nu rengøres og sættes op, så Daisy kan vænne sig til den og bruge den til afslapning.

Det, at vi har flere hunde gør, at Daisy har holdt sig i bedre form, end Donna gjorde i sin tid.  Donna tullede rundt, mens Daisy har spurtet rundt sammen med de andre.  Jeg tror, hun derfor har et mere stramt maveskind, der ikke udvider sig så meget som Donnas gjorde.

Hun tager stadig sine ture i haven, men bruger også meget tid på at hvile sig og soignere sig.

Vægten følger skemaet.

Vægt:             6,74 kg
Livvidde:      41,50 cm

22.9.18
I går havde vi besøg af en børnefamilie.  Hundene blev klappet og nusset til den helt store guldmedalje.

Daisy blev hurtigt træt, så hun lagde sig under en stol og døsede hen, mens de andre fjantede rundt.

Det var nogle trætte hunde, vi havde om aftenen.

20.9.18
Daisy får nu 3 måltider om dagen - og de andre 2 måltider.  

Det kræver lidt diplomati at få afledt de andres opmærksomhed fra Daisys særforplejning - så de får lige en ekstra guffer.

19.9.2018
Daisy er begyndt at få morgenkvalme.Trist

Maden bliver serveret, og hun kigger bare på den - samtidig med, at hun brummer ad de andre.  Det er hendes mad, og den skal de andre ikke tage, selv om hun ikke selv vil have den!

Efter et stykke tid, går hun alligevel i gang med maden, der nu indtil videre vil blive serveret i småportioner.

18.9.2018
Ikke nok med at Daisy kommer som den sidste for at få sele og snor på - hun lægger sig ned, så selen skal puttes ind under hende.  Men hun følger glad med.  Hun indtager nu bagtroppen sammen med sin mor Donna.  

Der er utrolig meget, der skal undersøges og snuses til på vejen.

På camping render hun i hælene på mig.  Når jeg sætter mig i forteltet, lægger hun sig der - lige så snart jeg går ind i vognen, følger hun med.  Hun vil nusses! så jeg har meget ofte en hund på skødet.

Som ved de andre tævers drægtigheder er det lige nu, der rigtig begynder at ske noget.

Vægt:           6,49 kg
Livvidde:     41,0 cm

13.9.2018
Daisys dagsration af foder er sat lidt op, men alligevel er hun altid sulten.  Hun render i hælene på mig, når jeg går ud i køkkenet, og hun "støvsuger" gulvet grundigt for at finde en enkelt tabt krumme.  Hun står heller ikke bagest i rækken, når der uddeles guffer - nej, hun presser sig helt frem foran.  Det er et mønster, vi kan genkende fra de andre tæver, når de har været drægtige.

11.9.2018
Så er den der!  Cool

Daisy følger stadig skemaet for vore øvrige tævers drægtighedsperioder.
Hun er begyndt at hvile sig lidt mere.  Før var hun altid den første til at komme ud og få sele på, når der blev kaldt til gåtur.  Nu gemmer hun sig under en seng og kommer ud som den sidste.  Men ellers er hun den samme glade lille hund, der glad traver med.

Både livvidde og vægt er øget som forventet, og når hun står på bagbenene, kan man mærke en lille, fiks bule på hendes mave, så nu er der ingen tvivl - hun gemmer på nogle små vapser.

Vægt:         6,18 kg
Livvidde:    37,5 cm

4.9.2018
I søndags var vi på gåtur med mange andre japanske spidser.  Daisy fik straks øje på Nico og der var stormende gensynsglæde med det store piberi.

Alt er indtil videre ved det gamle.  Mål og vægt er det samme.  Der SKAL være sket en ændring næste uge for at jeg tør tro på, at der er små vapser på vej.

Vægt:            6,02 kg
Livvidde:      36,0 cm

28.8.2018
Daisy er lige så glad og væver, som hun hele tiden har været.

Hun elsker at "putte" hos os og hopper selv op på vores skød - også når vi mindst venter det.  Man skal altid være klar til at tage imod hende.

Fuldstænding planmæssigt er der endnu ingen ændringer i mål og vægt, som nu er:

Vægt:           5,92 kg
Livvidde:     36,0 cm

21.8.2018
Som forventet er der endnu ingen ændring i Daisys mål og vægt.

Vægten svinger altid en lille smule fra uge til uge uden det har nogen betydning.

Normalt er vore tæver mere kærlige, når de er drægtige, men Daisy kan simpelthen ikke blive mere kærlig, end hun plejer at være.

Daisy er besøgshund på et plejehjem med gamle og demente.  Hun trækker selv hen mod døren, når vi kommer.  Hun elsker at blive nusset og klappet af en hel masse dejlige mennesker, der har tid til hende.

Vægt:           5,93 kg
Livvidde:     36,0 cm

13.8.2018
Nico har været på besøg og er blevet vældig godt modtaget af Daisy.  De har leget og hygget sig.

De er nu blevet parret og vi håber på små hvalpe medio oktober.

Vi synes ikke, der er grund til at udsætte vore drægtige tæver for en scanning, hvis det ikke er nødvendigt.  Vi kan hverken gøre fra eller til - resultatet er lidt usikkert - og vi kan alligevel først se kønnene, når de er født.

Vore tøser bliver altid vejet en gang om ugen for at tjekke, at de holder vægten.
Hos de drægtige er det livvidden (lige foran bagbenene), der øges først - derefter kommer vægtforøgelsen. 
Der vil ikke være nogen ændring den første måned, så der er intet andet at gøre end at væbne sig med tålmodighed.
Ændringerne vil blive skrevet her i dagbogen hver uge.

Daisys vægt og mål før parring:

Vægt:        5,96 kg
Livvidde:   36,0 cm